Rejestracja / Logowanie » |
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!
|
staszka
Biegam od niedawna. Na swoim końce mam tych 114 km i czuje że przestałam się rozwijać. Do tej pory robiłam 10 km ze średnim tempem 10km/h ale bardzo wysokim pulsem (średni: 185, maks: 200). Nie mam zadyszki, nie umieram po biegu, dlatego nigdy bym nie zwróciła na to uwagi gdyby nie znajomi.
Moje pytanie brzmi, jak powinnam biegać (domyślam się że chodzi o dobrze dobrane interwały), żeby zwiększać dystans i obniżać tętno ?
Mam nadzieję, że temat urośnie do uniwersalnego poradnika
WooKasZ
Tętno jest bardzo indywidualną sprawą i nie można go porównywać z innymi osobami.
Edytowany pawel233 (2012-02-14 22:49:14)
BC_Leszcz
eż biegam od niedawna i też z wysokim tętnem, choć nie aż tak wysokim - raz w tygodniu biegam 10km na bieżni 400m ze stabilnym tętnem na poziomie 175 (czas na te 10km to ok. 65 minut) - po 25 kółkach (czyli po 10km) robię interwały - kółko 400m w czasie 1'30'' (wtedy tętno skacze mi do ok 200) później bardzo wolny spacer dookoła bieżni dla uspokojenia i złapania oddechu i znowu 400m na maxa - powtarzam to tak około 5-6 razy i kończę trening.