Rejestracja / Logowanie » |
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!
|
Scout
Hmmm, no twoje rozumowanie: Podczas długotrwałego wysiłku w organizmie poziom elektrolitów nie spada ale rośnie. jest błędne: nie chodzi o poziom a stężenie, a to coś zupełnie innego.
"Litr krwi zawiera około 3,2g soli. Litr potu - około 1,1g. Brzmi sensownie? W takim razie po co nam izotoniki? :-) " ma sens tylko wtedy gdy po zakończeniu biegu nie będziesz nic pić... w ogóle...
Kyllyan
Nie do końca tak. Stężenie elektrolitów we krwi rośnie, natomiast bezwzględnie ilość minerałów maleje. Granicą poza którą utrata płynów skutkuje utratą wydolności jest 2% utraty płynów. Te dwa procent wypocę po około 20 km biegu. Jesli mam ukończyć maraton, czy inny bieg ekstremalny trwający ponad dwie godziny, muszę uzupełniac płyny. Picie czystej wody rozcieńczy krew, stąd konieczność uzupełniania również elektrolitów, a do tego sluża - między innymi - izotoniki. Oczywiście, przy krótkich treningach - poniżej dwóch godzin - picie izotoników uważam za nieuzasadnione.
kblaszkeKyllyanKiedyś, punktem honoru było nie uzupełnianie płynów w ogóle przez cały maraton. Jak tego ludzi dokonywali po 20km? Jeżeli mam zwiększone stężenie elektrolitów w krwi przez utratę wody to chyba dobrze jak ją rozcieńczę. Znaczy dobrze wypić czystą wodę. Jak myślicie?
Nie do końca tak. Stężenie elektrolitów we krwi rośnie, natomiast bezwzględnie ilość minerałów maleje. Granicą poza którą utrata płynów skutkuje utratą wydolności jest 2% utraty płynów. Te dwa procent wypocę po około 20 km biegu. Jesli mam ukończyć maraton, czy inny bieg ekstremalny trwający ponad dwie godziny, muszę uzupełniac płyny. Picie czystej wody rozcieńczy krew, stąd konieczność uzupełniania również elektrolitów, a do tego sluża - między innymi - izotoniki. Oczywiście, przy krótkich treningach - poniżej dwóch godzin - picie izotoników uważam za nieuzasadnione.
Krzysiek