Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2011-10-06 10:56:13

kblaszke
kblaszke
Reputacja: +  0  -

Napoje izotoniczne

Scout
Hmmm, no twoje rozumowanie: Podczas długotrwałego wysiłku w organizmie poziom elektrolitów nie spada ale rośnie. jest błędne: nie chodzi o poziom a stężenie, a to coś zupełnie innego.

Ok! Źle się wyraziłem. Rośnie stężenie

"Litr krwi zawiera około 3,2g soli. Litr potu - około 1,1g. Brzmi sensownie? W takim razie po co nam izotoniki? :-) " ma sens tylko wtedy gdy po zakończeniu biegu nie będziesz nic pić... w ogóle...

Twoje rozumowanie ma sens tylko wtedy gdy po zakończeniu biegu nie będziesz nic jeść... w ogóle... :-)

Krzysiek

#2 2011-10-06 11:01:37

kblaszke
kblaszke

Napoje izotoniczne

Kyllyan
Nie do końca tak. Stężenie elektrolitów we krwi rośnie, natomiast bezwzględnie ilość minerałów maleje. Granicą poza którą utrata płynów skutkuje utratą wydolności jest 2% utraty płynów. Te dwa procent wypocę po około 20 km biegu. Jesli mam ukończyć maraton, czy inny bieg ekstremalny trwający ponad dwie godziny, muszę uzupełniac płyny. Picie czystej wody rozcieńczy krew, stąd konieczność uzupełniania również elektrolitów, a do tego sluża - między innymi - izotoniki. Oczywiście, przy krótkich treningach - poniżej dwóch godzin - picie izotoników uważam za nieuzasadnione.

Kiedyś, punktem honoru było nie uzupełnianie płynów w ogóle przez cały maraton. Jak tego ludzi dokonywali po 20km? Jeżeli mam zwiększone stężenie elektrolitów w krwi przez utratę wody to chyba dobrze jak ją rozcieńczę. Znaczy dobrze wypić czystą wodę. Jak myślicie?

Krzysiek

#3 2011-11-21 21:26:09

qjonik
qjonik

Napoje izotoniczne

JA też robię "własny" izotonik z miodu i cytryny. Zdaję sobie sprawę, że nie jst to izotonik bo na pewno ma inne stężenie ale wydaje mi się że jest zdrowsze niż ta cała chemia..
Powerede lub oshee piję głównie przy okazji jakiś dużych biegów, gdzie zależy mi na czasie + wtedy kiedy nie chce mi się / nie mam składników. Latem czasem dokupuje izotonik podczas biegu gdzieś w sklepie

#4 2013-08-28 12:05:24

jedz_budyn
jedz_budyn

Napoje izotoniczne

ISOSTARA nie rozpuszczamy w wodzie mineralnej bo się to mija z celem, idealna jest woda jałowa, tzn źródlana. Mineralną pijemy samą, bez dodatków, głównie w upały. Bardzo polecam na ciepłe dni i w celu uzupełnienia elektrolitów i minerałów specyfik z apteki LITORSAL, tabletki musujące 24 szt w cenie 9-15 zł.

#5 2013-08-28 12:08:14

jedz_budyn
jedz_budyn

Napoje izotoniczne

kblaszke
Kyllyan
Nie do końca tak. Stężenie elektrolitów we krwi rośnie, natomiast bezwzględnie ilość minerałów maleje. Granicą poza którą utrata płynów skutkuje utratą wydolności jest 2% utraty płynów. Te dwa procent wypocę po około 20 km biegu. Jesli mam ukończyć maraton, czy inny bieg ekstremalny trwający ponad dwie godziny, muszę uzupełniac płyny. Picie czystej wody rozcieńczy krew, stąd konieczność uzupełniania również elektrolitów, a do tego sluża - między innymi - izotoniki. Oczywiście, przy krótkich treningach - poniżej dwóch godzin - picie izotoników uważam za nieuzasadnione.
Kiedyś, punktem honoru było nie uzupełnianie płynów w ogóle przez cały maraton. Jak tego ludzi dokonywali po 20km? Jeżeli mam zwiększone stężenie elektrolitów w krwi przez utratę wody to chyba dobrze jak ją rozcieńczę. Znaczy dobrze wypić czystą wodę. Jak myślicie?

Krzysiek

Czysta woda mam tu na myśli kranówkę lub źródlaną - niby to samo, działa negatywnie na organizm, wypłukując minerały, dlatego mieszamy z nią różne dodatki, żeby ją wzbogacić o witaminy i minerały.
Co innego woda mineralna która ma cały szereg minerałów, taka w postaci czystej jest jak najbardziej ok. Mineralnej nie polecam mieszać z IZO bo się lubi pienić.

#6 2013-11-20 18:02:35

Mifri
Mifri

Napoje izotoniczne

Jak ktoś nie wie, co wybrać, to może artykuł [hellozdrowie.pl] z hellozdrowie pomoże. Tam jest o różnicach pomiędzy wodą a napojem izotonicznym.

#7 2014-02-05 15:02:43

MariuszRylko
MariuszRylko

Napoje izotoniczne

Najlepszy z izotonicznych jest Carbo, i najlepiej jest pić go w przed w czasie i po treningu schneller muskelaufbau [anabolikatabletten.de]

#8 2014-02-23 18:39:44

Sonatina
Sonatina

Napoje izotoniczne

Ja jeszcze dodaję listki mięty. Pycha!

#9 2015-07-28 13:34:08

Krawiec28
Krawiec28

Napoje izotoniczne

Witam
Bardzo często zamieniałem cytrynę na kwasek cytrynowy. Zawsze był pod ręką w przeciwieństwie do cytryn. Czym różni się kwasek cytrynowy od zwykłej cytryny?

#10 2015-11-06 09:24:04

APACZ77
APACZ77

Napoje izotoniczne

Ja podczas treningów biegowych/ rowerowych spożywam napój izotoniczny przygotowany z proszku - wychodzi najekonomiczniej. W tej chwili na rynku jest bardzo duży wybór tego typu produktów. Ostatnio zakupiłem produkt ALE RACE smak cytrynowy. Bardzo delikatny w smaku i na naturalnych aromatach.

Stopka forum

Narzędzia moderatora