Rejestracja / Logowanie » |
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!
|
Edytowany rotagem (2011-07-30 22:46:06)
moniqa
Witam chciałabym do mojego świeżo rozpoczynającego się planu biegania dołączyć jakąś dietę. tylko żeby nie było to byle co. jakaś pierwsza lepsza głodówka.
Edytowany lutencjusz (2011-10-04 22:56:28)
kblaszke
Co robić? Dalej trzymać się mojej diety czy może walnąć słodkiego jogurta przed biegiem? Jak mi radzicie?
lutencjuszNo właśnie gdzieś czytałem, że to mit z tym zakwaszaniem organizmu. Niestety nie pamiętam gdzie - chyba to był jakiś artykuł w Wyborczej. Podobno była tylko jedna publikacja naukowa, w której opisywano szczególny eksperymen, w którym dochodziło do zakwaszania organizmu. To po pierwsze. Weź pod uwagę jeszcze, że nie wykluczyłem w mojej dziecie silnie zasadowych warzyw - stanowią one jakieś 2/3 moich posiłków. Tak więc o zakwaszaniu nie ma mowy ale dziękuję za troskę :-)
Stawiam na węglowodany w postaci owoców i warzyw unikając cukru. Jest łatwo przyswajalne i szybko się je trawi, co jest istotne podczas biegania. Traktowanie białka, jako materiału "energetycznego", wiąże się z silnym zakwaszeniem organizmu. Więc, gdy nie będziesz mógł spać, nie wspominając o innych dolegliwościach, to pewnie dlatego...
Kyllyan
No cóż. Twoją dietę uważam za fatalną. Wręcz szkodliwą, jak każdą zresztą dietę wykluczeniową. Zapłacisz za nią swoim zdrowiem. Prędzej czy później. Jeśli już chcesz odżywiac sie białkowo, zapoznaj się z dietą Dukana.
A wracając do odchudzania. Dla mnie nie polega ono na utracie wagi, a na zmniejszeniu ilości tłuszczu w organizmie. A kluczem do tego, jest po prostu ujemny bilans energetyczny i długie /1,5 - 2 godz/, w wolnym tempie wybiegania. Wybiegania w wolnym tempie doskonalą w organizmie mechanizmy tlenowego spalania tłuszczu, a także wymagaja sporo energii.
A przed biegiem, nie słodkiego jogurta, a 50 g ugotowanych płatków owsianych na przykład. czyli wolno spalające sie węglowodany. Dodam jeszcze, że w czasie treningu spalamy tłuszcz, ale jednocześnie rosną nam mięśnie, a te są cięższe od tłuszczu Dlatego oprócz wagi, do efektu odchudzania warto uzywać centymetra krawieckiego.
http://www.trener.pl/index.php/mid/3/fid/2/trener/artykuly/article_id/63/offsetk/0 [trener.pl]