Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2014-09-11 17:02:33

komorov
komorov
Reputacja: +  0  -

Elementy treningowe

Cześć wszystkim,
do tej pory biegałem trochę na czuja, ale dużo naczytałem się o różnych planach treningowych, że warto itp. I fakt faktem że gotowych planów w internecie znaleźć można mnóstwo i trochę więcej, jednak są to zazwyczaj dość sztywne wytyczne co, kiedy i jak ćwiczyć, a wiadomo jak to w życiu bywa: czasem choroba, czasem urodziny ciotki i niestety nie zawsze da się ćwiczyć :-P dlatego też chciałbym ułożyć sobie własny plan treningowy który mógłbym na bieżąco ewentualnie edytować i mieć poczucie że nadal wszystko mam pod kontrolą. Jednak pomimo przeczytania połowy internetu nie znalazłem jakiejś jasnej odpowiedzi na pytanie: jakie treningi powinienem zawrzeć w swoim planie? Chodzi mi np o jednostki treningowe typu: interwały, długie wybiegania itp. Byłbym (i pewnie nie tylko ja) baaaaardzo wdzięczny gdyby ktoś mógł napisać jakie jednostki treningowe i o jakiej długości powinienem zawrzeć w swoim planie.

PS: biegam głównie na dychę, myślę że to może być ważne ;-)

#2 2014-09-12 07:12:28

illus
illus

Elementy treningowe

Sumienne wykonywanie planu jest ważne, ale znowu z tą sztywnością planów nie ma co przesadzać, chyba prawie nigdy nie ma tak dobrze by dało się w 100 % idealnie wykonać plan, jeśli coś odpuścisz to zrób to następnego dnia/albo pomiń i kontynuuj realizację planu
( najważniejsze by człowiek za często nie zaczął sobie przekładać wszystkiego na kolejny dzień, robić wymówek ;p) Po prostu trzeba czasem zacisnąć zęby i zrobić to co jest do zrobienia. Po to jest plan, by mobilizował…

Jeśli jednak koniecznie chcesz sam układać to weź kilka planów na dyszkę jakie są dostępne w necie i popatrz co w nich jest i to samo wrzucić do swojego planu, bo nic nowszego chyba się nie wymyśli. (jak sam wymieniłeś w swoim poście - 10 km to prócz zwykłego biegania - interwały. Co tam jeszcze: trochę podbiegów się przyda, jakieś ćwiczenia siłowe i stabilizacyjne, rozciąganie) no i najważniejsze: regeneracja. Musisz to jakoś z głową poukładać i gotowe. Ale prościej skorzystać z czegoś sprawdzonego.

komorov
o jakiej długości powinienem zawrzeć w swoim planie.
a to chyba bardziej zależy od twojego stopnia wytrenowania, oraz czasu jaki chcesz osiągnąć na 10km

--
[run-log.com]

Edytowany illus (2014-09-12 07:18:19)

#3 2014-09-12 09:52:40

suve
suve
Reputacja: +  2  -

Elementy treningowe

Przede wszystkim, pytanie: ile treningów tygodniowo chciałbyś robić? Przy 3x w tygodniu można robić ogółem mocniejsze treningi, niż np. przy 5x, bo jednak więcej czasu na regenerację.

Z elementów zaś, coś lekkiego od czasu do czasu (parę km + przebieżki), czasem też dłuższe wybieganie. Jakiś bieg ciągły, czyli trochę rozgrzewki, a potem np. 4-6km szybkim tempem. Jakieś odcinki, dla prędkości - 8x 400m, na ten przykład. Podbiegi też się przydają.

--

#4 2014-09-22 21:51:06

wader3
wader3

Elementy treningowe

Ja zacząłem bieganie na poważnie od 07.09.2014 dwa biegi i ból kolan trzeci trening 23km bieg dla ustawienia oddechu na razie przebiegłem 77km , na razie 6km nie sprawia mi kłopotów zero zadyszki wyniki są prawie takie same , myślę że jak zdrowie dopisze to 2015 będzie rokiem moich pierwszych maratonów.

Stopka forum

Narzędzia moderatora