Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2014-05-13 20:47:57

ProJoachim
ProJoachim
Reputacja: +  0  -

Szybki krótki dystans. Jak pobiec ?

Cześć! Dzisiaj się dowiedziałem że w czwartek będę biegł zawody na 1km. Bardzo krótki dystans o którym w ogóle nie mam pojęcia, wole trochę dłuższe dystanse. Pomimo to muszę biec i chce osiągnąć dobry wynik. Możecie mi poradzić jaką obrać taktykę i co robić w te 2 dni przed jak się przygotować ? Dodam że biegam już pare miesięcy i kondycje mam dość dobrą ale nie mam doświadczenia na tym dystansie...

Edytowany ProJoachim (2014-05-13 21:00:37)

#2 2014-05-13 21:27:40

rodas
rodas
Reputacja: +  2  -

Witam. Jak pobiec? Najszybciej. Ciężko mówić o jakiejś taktyce na tak krótkim odcinku. Dwa dni przed to nic bym nie kombinował bo już nic nie poprawisz. Lepiej odpocznij dobrze. Może dziś jakiś akcent bym zrobił: rozgrzewka i potem 5x 100m/ 100m luźno. Tempo jakieś 80%. Przed biegiem dobrze się rozgrzej. Kilka przebieżek kilkanaście minut przed testem I lecisz na MAX! Powodzenia i napisz jak poszło:-) pozdrawiam.

--
[run-log.com]

#3 2014-05-14 00:12:35

suve
suve

Przez dwa dni zbytnio się nie przygotujesz. Mógłbyś porobić szybsze elementy, ale wtedy powstaje ryzyko, że do czasu startu się nie zregenerujesz. Co do samego startu - przed biegiem zrób z 2km luźnej rozgrzewki, trochę rozciągania, 2-3 przebieżki. 1km to krótki dystans i mało tam miejsca na taktykę - oprócz "nie leć na pałę, żeby nie zdechnąć" nie jestem w stanie Ci za dużo poradzić. W drugą stronę też za bardzo nie ma co kombinować, bo jeśli polecisz trzon biegu za słabo, to na finiszu aż tyle nie odrobisz. Każdy ma swój styl, ale dla mnie najlepiej się biegało 200m szybko, 400m w miarę swobodnie, potem na 400m przyspieszyć i na 200m zaczynać finiszować.

Kwestia jeszcze tego - stadion / przełaj / uliczne? Jeśli na stadionie, to jednak warto te pierwsze 150-200 metrów trochę się sprężyć, by po starcie mieć dobrą pozycję, bo przechodzenie z tyłu jest trochę uciążliwe. Staraj się doganiać ludzi na łukach, by móc wyprzedzać na prostych - wyprzedzanie na łukach jest zdecydowanie nieprzyjemne i nieefektywne.

--

#4 2014-05-14 07:03:08

ProJoachim
ProJoachim

Wielkie dzięki! Bieg jest na stadionie lekkoatletycznym. A polecacie może jakiś żel energetyczny ? I ile czasu przed biegiem go wziąć? W poniedziałek nie wiedząc że w czwartek biegnie te zawody na treningu biegłem 12km i coś czuje że nie będę zbyt dobrze wypoczęty. Dlatego myśle żeby czymś się wspomóc.

#5 2014-05-14 21:54:20

illus
illus

ja od siebie dodam, że nie wiem czy jest sens bawić się w żele
a) za krótki dystans na to.
b)jeśli do teraz nie obcowałeś z nimi to lepiej odpuść sobie na ostatnią chwilę.( to tylko 1 km. Minie nim się zorientujesz).

zjedz dobrą kolację, wyśpij się, z rana lekkie śniadanko -odpowiednio wcześnie by Ci nic a nic nie zalegało w żołądku!! bo będziesz mieć intensywny bieg.

--
[run-log.com]

#6 2014-05-14 22:22:33

ProJoachim
ProJoachim

Dzięki! 3majcie kciuki : )

#7 2014-05-16 22:33:47

ProJoachim
ProJoachim

A więc już po zawodach i po zakwasach.... W czasie biegu było widać ewidentny brak doświadczenia. Na początku było super ze startu wyszedłem na 3 miejscu. Tempo trochę zmalało. Na trasie zaczęły się spimy i nieprzyjemne sytuacje (wypychanie,podkładanie nóg,wyzwiska) było to nie sportowe zachowanie. Coraz więcej osób zaczęło mnie wyprzedzać bo trzymałem równe tempo żeby nie złapać zbyt dużej zadyszki wiedziałem że wielu z nich zaraz się zmęczy . Ja z czasem ze zmęczenia straciłem rachubę które to okrążenie i nie wiedziałem ile do końca, zaczął dzwonić dzwonek i myślałem że to już ten moment kiedy trzeba odpalić więc dałem z siebie wszystko wyprzedziłem 7 osób byłem drugi i się okazuje że to jeszcze nie koniec w tamtym momencie zaczołem tracić tą pozycje ostatecznie skończyłem na 5 miejscu... A szkoda bo mogło być lepiej . Dużo się nauczyłem i wyciągnąłem wiele wniosków. Wiem nad czym muszę pracować i się cieszę . Moją słabą stroną okazały się ręce w czasie biegu miałem wrażenie że ważą one 100kg za to na nogi nie mogę narzekać bo biegły bardzo dobrze. Dziękuje za wszystkie rady bo bez nich pewnie było by gorzej . Pozdrawiam : )

#8 2014-05-16 23:18:01

illus
illus

no to jak na debiut na 1km to ładnie.
Moje gratulacje i życzę powodzenia w poprawianiu czasu i miejsca

Co do niesportowych zachowań to niestety zdarzają się wszędzie. Mnie w masowym biegu! koleś wypchną z trasy, a biegliśmy na czas który nie miał znaczenia ze względu na podium.
Grunt to robić swoje, nie zwracać uwagi na wyzwiska i orientować się co się dzieje wokół Ciebie, by nikt Ci nie podstawił nogi lub nie wypchną.

Co do rąk, to może dodaj do treningów jakieś ćwiczenia ogólnorozwojowe+ dodatkowo wzmocnij plecy. Na 1km zdecydowanie bardziej trzeba poświęcić uwagę ćwiczeniom siłowym.

--
[run-log.com]

Edytowany illus (2014-05-16 23:23:40)

#9 2014-05-17 11:06:55

rodas
rodas

Witam.
Gratuluję wyniku:-) Swoją drogą ciekawy ten bieg: tylko kilometr, przepychanki i zachowania zawodników jak w walce o mistrzostwo świata;-) Ja jestem ciekaw jaka to bieżnia była, że w liczeniu się pogubiłeś;-) Na "mojej" bieżni mam 330 metrów okrążenie więc raptem trzy kółeczka i kilometr "łyknięty":-) Nie mniej jednak już wiesz co to znaczy taki bieg, czego się można spodziewać, już zasmakowałeś i jesteś mądrzejszy o kolejne doświadczenie:-) Jeszcze raz gratuluję i progresów życzę:-) Pozdrawiam

--
[run-log.com]

Stopka forum

Narzędzia moderatora