Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2014-04-29 19:45:46

adrianaK
adrianaK
Reputacja: +  0  -

bieganie+odchudzanie-co i jak ?

Witam :-) tak jak w temacie chciałabym dowiedzieć się więcej na temat biegania w celu odchudzenia , wyrobienia figury, i poprawy kondycjii oczywiście. Z racji tego ze są tysiące stron internetowych poświęconych tego typu tematom to postanowiłam sama zapytać. Ile i jak często należy biegać aby zauważyć efekty? jdodam że obecnie jestem w stadium początkowym i biegam drugi tydzień. W tamtym tygodniu 3x po około 30 min i przeplatane z szybkim marszem bo wiecej nie dam rady :-D poki co. Ale oczywiście zamierzam zwiększać czas biegu . będę wdzięczna za wszelkie rady , swoje historie przypadki etc. Może polecacie jakieś ćwiczenia? W trakcie biegu :-)
Pozdrawiam :-)

#2 2014-05-01 23:02:19

krzych_ch
krzych_ch

Witaj, ja choć jak zaczynałem cel miałem inny, to schudłem jakieś 10 kg w 3-4 miesiące ( choć nie uważałem się wcześniej za grubego pare uwag na temat brzucha od znajomych usłyszalem ). Starałem się biegać 4x w tygodniu, razem z rozgrzewką i schłodzeniem trening trwał koło godziny ( też przeplatałem bieg marszem ). Od początku też w dni niebiegowe robiłem ogulnorozwojówkę ( przysiady, pompki, A6W, basen, ścianka itp ). Teraz po 4,5 roku biegania nadal mam wagę jak wtedy po 4 miesiącach. Tyle o doświdczeniach. A radę mam jedną-nie moją, zasłyszaną: zachowaj deficyt kalorii. Kalkulatory powiedzą Ci ile spaliłaś w czasie ćwiczeń, dodaj mniej więcej tyle ile spalasz normalnie funkcjonując i zjedz trochę mniej. Jeśli nie schudniesz to za mało wysiłku w stosunku do przyjmowanych kalorii.

#3 2014-05-02 08:50:00

lucas7911
lucas7911

Ja od sierpnia tamtego roku, z wagi 87kg zjechałem do 73-75 i tak na razie utrzymuję, na początku zaczynałem od 3-3,5 km a z czasem ten dystans się wydłużał, doszedłem maksymalnie do ponad 15km, ale stwierdziłem że to na razie za dużo i ustaliłem sobie że 10-12km dwa trzy razy w tygodniu, teraz od jakiegoś miesiąca nie stosuję żadnej diety, i poprzez treningi waga jest stabilna,z tego co wyczytałem to spalanie tkanki tłuszczowej zaczyna się po przekroczeniu 20 minut biegania, więc ja bardziej nastawiam się na trening około 1h lub dłużej ( nie patrząc na tempo) .

--
[run-log.com]

#4 2014-05-04 18:00:20

maggiep
maggiep

Moja przygoda z bieganiem zaczęła się w 2013 r na początku było ciężko po 10 minutach już miałam dosyć teraz biegam średnio 4x w tygodniu po 1h czasem troszkę więcej, zależy ile mam czasu jeśli chodzi o wagę to samo bieganie nie pozwoliło mi schudnąć zbyt dużo, jakieś 3 kg w około pół roku. W momencie kiedy odstawiłam całkowicie słodkie napoje, ograniczyłam słodycze, zaczęłam zwracać uwagę na to co jem schudłam 7 kg w max 3 miesiące.

#5 2014-05-05 20:30:00

adrianaK
adrianaK

Dziękuje Wam za odpowiedź :-)
Mam nadzieję że i mi się uda dotrzeć do celu :-)
I oczywiście czekam na więce rad , własnych historii i tak dalej :-)

#6 2014-05-09 20:45:42

Wiksa
Wiksa

Trzymamy kciuki, trochę silnej woli i bezproblemowo sobie poradzisz

Ja biegam od miesiąca i 2 tyg. tak dokładnie, a zaczynałam z wagą 70kg na liczniku.
Początkowe 3 tyg to były marszobiegi + odstawienie chipsów,fast foodów, coli i całego tego gówna.
Potem po nasłuchaniu się, że mój plan treningowy jest dla emerytów (z czym teraz się zgadzam ;d)
zaczęłam biegać 4 km i stopniowo zwiększać tą liczbę o 1 tygodniowo. Przy okazji doszła dieta - po zabawie z tym tematem obliczyłam, że nie mogę przekraczać 1800kcal dziennie. Szczerze mówiąc trzymałam się raczej w granicach 1200-1500 z wyjątkami kiedy udało mi się dobić do 2000, bo kto by się tam na imprezie pilnował.
Biegam codziennie, ewentualnie w sobotę robię przerwę na rower. Zgodnie z moim wczorajszym pomiarem teraz ważę 66,3, także jestem bardzo zadowolona.

#7 2014-05-11 20:27:35

adrianaK
adrianaK

Wiksa
Trzymamy kciuki, trochę silnej woli i bezproblemowo sobie poradzisz

Ja biegam od miesiąca i 2 tyg. tak dokładnie, a zaczynałam z wagą 70kg na liczniku.
Początkowe 3 tyg to były marszobiegi + odstawienie chipsów,fast foodów, coli i całego tego gówna.
Potem po nasłuchaniu się, że mój plan treningowy jest dla emerytów (z czym teraz się zgadzam ;d)
zaczęłam biegać 4 km i stopniowo zwiększać tą liczbę o 1 tygodniowo. Przy okazji doszła dieta - po zabawie z tym tematem obliczyłam, że nie mogę przekraczać 1800kcal dziennie. Szczerze mówiąc trzymałam się raczej w granicach 1200-1500 z wyjątkami kiedy udało mi się dobić do 2000, bo kto by się tam na imprezie pilnował.
Biegam codziennie, ewentualnie w sobotę robię przerwę na rower. Zgodnie z moim wczorajszym pomiarem teraz ważę 66,3, także jestem bardzo zadowolona.

O to super Ci poszło :-) ja się zawzięłam razem z przyjaciółką mam nadzieje że dobrze nam pójdzie :-)
chciałabym tak około 5-6 kg spaść bo mi waga wyświetla że ważę 65 ;-P a wzrostu mam 160 cm ;-)
i też nie jem fast foodów chipsow i tak dalej. ;-) także zobaczymy co z tego wyjdzie a obecnie jestem na tym trenigu emerytalnym jak to nazwałaś :-D biegi przeplatam z ćwiczeniami na poszczególnie partie ciała ;-)

#8 2014-05-12 20:02:01

Megifroo
Megifroo

Ja w zeszłym roku kiedy zaczęłam biegać 2 x w tygodniu i do tego 2 x w tygodniu fitness w ciągu 6 miesięcy zrzuciłam 8 kg i po ładnych parę cm w pasie, biodrach i udach. Od wakacji zaczęły się kontuzje jak nie kolana i miesiąc przerwy to później achilles i brzuchaty łydki i 3 m-c przerwy spowodowały, że 6 kg wróciło w ciągu 3 m-c a kolejne 3 od początku tego roku kiedy wróciłam po kontuzji do aktywności fizycznej widać mój organizm uznał, że nadeszły znowu ciężkie czasy i sobie odkłada ale mam nadzieję, że ruszy się to cholerstwo mimo wszystko. Od 3 tygodni zamieniłam bieganie na intensywny fitness - insanity workout (jeszcze 6 tygodni przede mną) i mam nadzieję, że po pierwsze wzmocnię mięśnie na tyle, że kontuzje przestaną mnie męczyć na tym etapie, po drugie poprawię swoją wydolność i szybkość a po trzecie nareszcie schudnę. A mam 15 kg do zrzucenia

tak więc na tym etapie zazdroszczę Wam chudnięcia i trzymam kciuki za dalsze postępy!

#9 2014-05-12 20:56:17

adrianaK
adrianaK

Megifroo
Ja w zeszłym roku kiedy zaczęłam biegać 2 x w tygodniu i do tego 2 x w tygodniu fitness w ciągu 6 miesięcy zrzuciłam 8 kg i po ładnych parę cm w pasie, biodrach i udach. Od wakacji zaczęły się kontuzje jak nie kolana i miesiąc przerwy to później achilles i brzuchaty łydki i 3 m-c przerwy spowodowały, że 6 kg wróciło w ciągu 3 m-c a kolejne 3 od początku tego roku kiedy wróciłam po kontuzji do aktywności fizycznej widać mój organizm uznał, że nadeszły znowu ciężkie czasy i sobie odkłada ale mam nadzieję, że ruszy się to cholerstwo mimo wszystko. Od 3 tygodni zamieniłam bieganie na intensywny fitness - insanity workout (jeszcze 6 tygodni przede mną) i mam nadzieję, że po pierwsze wzmocnię mięśnie na tyle, że kontuzje przestaną mnie męczyć na tym etapie, po drugie poprawię swoją wydolność i szybkość a po trzecie nareszcie schudnę. A mam 15 kg do zrzucenia

tak więc na tym etapie zazdroszczę Wam chudnięcia i trzymam kciuki za dalsze postępy!

To życzymy duzo zdrowia , te kontuzje są straszne. najgorsze jest to ze czasami ktoś chce ( biegac) a nie może a niekiedy ktoś może ale nie chce mu sie :-p po pewnym czasie to sie docenia.. ;-)
i dzieki za trzymacie kciuków :-)

#10 2014-05-14 22:06:39

adrianaK
adrianaK

Daro88
Małymi krokami i dojdzie sie do odpowiedniej dyspozycji . Adriano po 2 tyg. to i tak dobrze ci idzie oby tak dalej po miesiacu juz bedziesz widziala poprawe w bieganiu . Najwazniejsze to sie nie poddawac , bo bieganie to sport dla ludzi z charakterem

Czyli dla mnie :-D. Dziekuje za poprawne naisanie mojego imienia hehe jakie to miłe:-p

Stopka forum

Narzędzia moderatora