Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2013-08-27 22:17:35

marcin_1993
marcin_1993
Reputacja: +  0  -

Kolka

Witam,
Krótko o mnie: mężczyzna, 20 lat, 177cm/59kg. Mam następujący problem. Otóż, gdy sobie biegam łapie mnie kolka. Można zrzucić winę na bieganie w zbyt krótkim odstępie czasowym od jedzenia - 2-3 godziny, gdyby nie to, że miałem to samo biegając o 18, gdy ostatni posiłek jadłem o 12. Chyba 6 godzin to sporo czasu... Najciekawsze jest to, że gdy trenuję po jedzeniu 2-3 godziny to daje radę jakoś tę kolkę "rozbiegać, rozruszać", a ostatnio po 6 godzinach od jedzenia dolegliwość może nie trwała zbyt długo, ale była bardzo bolesna, aż tak, że aż automatycznie zatrzymywałem się z bólu i musiałem skrócić sobie dystans biegu. Kolejna ciekawostka jest taka, że boli mnie zazwyczaj w tym samym miejscu - mniej więcej tak, jak jest wyrostek robaczkowy, tyle, że z lewej strony, rzadziej z prawej. Wie ktoś o co może chodzić? Jakieś sugestie? Pozdrawiam.

#2 2013-08-27 23:21:21

illus
illus
Reputacja: +  0  -

Kolka

Być może robisz zbyt intensywne treningi bez wcześniejszej rozgrzewki? Spróbuj rozgrzewać się kilka do kilkunastu minut przed każdym treningiem, skupiając szczególną uwagę na rozgrzaniu mięśni brzucha.
Jak to nie pomoże to może warto wzmocnić tamte partie mięśni jakimiś ćwiczeniami?Są również ćwiczenia na przeponę- może to coś da.
Jeśli nie da Ci to spokoju, to może warto przejść się do lekarza, zrobić jakieś badania?

a ilu biegaczy tyle różnych sposobów na pozbycie się kolki. Chyba nawet sami naukowcy nie są w 100% przekonani co do mechanizmu jej powstawania

--
[run-log.com]

#3 2013-09-06 08:43:59

Mateo_kslo
Mateo_kslo
Reputacja: +  1  -

Kolka

Może zbyt szybkie tempo? Spróbuj wolniej biec. Usłyszałem kiedyś święte słowa, że nie ma zbyt wolnego biegu. Bieg to bieg. Spróbuj wolniej pobiec, budować tym samym bazę, szybko śmigać bedziesz na zawodach. Mnie jak łapie kolka to zwalczam ją mocnym wydechem z napinaniem mięśni brzucha i łagodnym wdechem z rozluźnieniem.

--
[run-log.com]

Stopka forum

Narzędzia moderatora