Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2013-07-10 23:53:26

Kajetan
Kajetan
Reputacja: +  0  -

Kalenji Ekiden 200 vs Kalenji Eliorun

Witam
To mój pierwszy post na tym forum, dlatego prosze o wyrozumiałość i pomoc. Szykuje się do mojego pierwszego półmaratonu i chciałbym zmienić moje obuwie na "bardziej profesjonalne". Nie dysponuję dużą kwotą i rozglądałem sie już za różnymi modelami i producentami. Ostatnio wpadł mi w oko model Kalenji Eliorun, ale to chyba jakaś nowość tegoroczna i nie znalazłem w internecie żadnych opinii. W decathlonie buty kosztują 230zł bez grosza, a opis jest mało dokładny. Drugi model do Ekiden 200, którego najnowsza odsłona kosztuje 180zł bez grosza.

Proszę o poradę:
Który but lepiej sprawdzi się w półmaratonie i na treningach? I czy róznica w cenie w tym przypadku to tylko wygląd czy idzie za nią także jakość i zastosowane technologi? (Ekiden 200 w opisie ma "więcej" niż Eliorun, ale nie jestem niestety znawcą tematu)

-Biegam od roku
-Ostatnio tygodniowo ok 40 km (docelowo mam zamiar zwiększyć do około 50km)
-Do tej pory używałem obuwia Kalenji. Mój model nie produkowany juz chyba, ale coś koło obecnego Ekiden 75 (Kiedy kupiłem je z zamiarem biegania to trwało rok zanim użyłem ich po raz pierwszy)
-Głównie trenuję po utwardzonej drodze w parku, czasem na bieżni w siłowni.
-Moja waga to 65 kg
-Stopa neutralna

Z góry dziękuje za pomoc

#2 2013-07-11 17:01:38

wit
wit
Reputacja: +  1  -

W Ekiden 200 zrobiłem ponad 600 km, zajechałem je. Są do buty dla osób do 80 kg - mam więcej.
Twój plus ważysz 65 kg, więc problem ze zniszczeniem amortyzacji miejszy.
Fajnie spisywały się na asfalcie i twardych polnych drogach, fatalnie na betonie i na bieżni.

Z tego co widzę, Eliorun są z bieżnikiem raczej na drogi utwardzone i twarde i stabilne (drogi polne są nierówne) i do biegania raczej krótszego. Godzina biegania to średnio 10 km w zależności od umiejętności i rodzaju treningu.

Kupiłem Saurony ride6 za 460 pln po zrobieniu ok 40 km wrażenienie jak na razie średnie, chociaż na bieżni przy przymierzaniu było dobrze.
Warto mieć 2 pary butów i zmieniać. Buty powinny odpoczywać ok 48h.
Jak przypasują kup Eliorany na bieżnię, a Eikden200 na bieganie po dworze. Zmień sobie potem na tej samej trasie i będziesz wiedział co lepsze.
Sam mam obecnie 3 pary butów. kazde do czegoś innego.

P.S. Amortyzacja w butach wytrzymuje "średnio" 1000 km.

#3 2013-07-14 00:27:49

Kajetan
Kajetan

Dzięki za odpowiedź. Niestety nie jestem w stanie kupić dwóch par na raz. Znalazłem jeszcze dodatkowe info na stronie producenta:

Your text to link here... [kalenji-running.com]

Może to pomoże w odpowiedzi na moje pytanie.
Czy to możliwe, że tańszy but ma lepsza amortyzację (ekiden 200) od droższego? Wyczytałem że mam jakąś amortyzację nie tylko na pięcie.

Wiem, że muszę wybrac but, który będzie mi od razu leżal na stopie jak ulał i wiem, że dopiero po kilku treningach można coś powiedzieć ( w obu przypadkach czuję sie komfortowo). Wiem też, że jedna osoba wybieże taki but a druga inny. Takie porady często są na wielu forach, ale w niczym nie pomagają. Ja proszę o podpowiedź. Nie jestem zawodowcem. Chciałbym przebiec półmaraton końcem wrzesnia i szykuję sie do niego, a ponieważ zaraziłem się bieganiem to i do treningów też chciałbym mieć lepsze obuwie. Może ktoś podpowie co by zrobił na moim miejscu będąc w sklepie i dysponując środkami na zakup jednego bądź drugiego modelu (innymi słowy który ostatecznie by wybrał)

Pozdrawiam Serdecznie

#4 2013-07-15 15:30:33

wit
wit

Wczoraj biegłem półmaraton i 2 osoby na nogach miały Kalenji Ekiden 200.
Powtarzam: Eliorun są z bieżnikiem raczej na drogi utwardzone i twarde i stabilne (drogi polne są nierówne) i do biegania raczej krótkiego czyli 10 km.
Sam kupiłbym Ekiden 200.

#5 2013-07-15 22:36:41

Kajetan
Kajetan

I tak dziś zrobiłem. Kupiłem Kalenji Ekiden 200. Najpierw mierzyłem Elioruny potem Ekideny i gdy znowu nałożyłem po chwili Elioruny to dopiero wtedy poczułem różnicę na nogach. Jutro sprawdzę jak sie spisują na treningu. Dzięki za pomoc wit.

#6 2013-07-16 10:59:27

wit
wit

Powodzenia w bieganiu.

#7 2014-06-11 08:58:25

limak84
limak84

Kajetan
I tak dziś zrobiłem. Kupiłem Kalenji Ekiden 200.

Witam. I jak spisują się te Twoje Kalenji Ekiden 200?
Jestem na etapie zakupu i chciałbym znać Twoją opinię.
Pozdrawiam Kamil.

#8 2014-07-03 23:25:32

Kajetan
Kajetan

limak84
Kajetan
I tak dziś zrobiłem. Kupiłem Kalenji Ekiden 200.
Witam. I jak spisują się te Twoje Kalenji Ekiden 200?
Jestem na etapie zakupu i chciałbym znać Twoją opinię.
Pozdrawiam Kamil.

Witaj
Od czasu kiedy kupowałem Ekideny 200 minęlo już troche miesięcy i kilometrów
Przebiegłem w nich pierwszy półmaraton a obecnie uzywam ich w treningu na krótsze dystanse. W międzyczasie kupiłem też Kalenji Kiprun LD do maratonu i w nich zadebiutowałem w Krakowie. Ponieważ w tym roku nastukałem już trochę kilometrów to bedę sie przymiezał do kupna kolejnych butów. Być może zostanę przy kalenji kiprun LD bo jakoś leżą mi na stopie (nowy model też) a cenowo wychodzą niźle w porównaniu do tych "markowych"

#9 2014-07-11 10:55:04

Eidana
Eidana

Posiadam Kalenji Ekiden 100 lady i jestem zadowolona Biegałam w nich 10 km i sprawują się całkiem nieźl.
Dobry zakup Kajetan

Stopka forum

Narzędzia moderatora