Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2012-08-22 14:10:39

Ania76
Ania76
Reputacja: +  0  -

anemia

Witam wszystkich serdecznie

Tym tematem chciałam zainteresować głównie biegaczki, od jakiegoś czasu mam problem z niedoborem żelaza tzn wpadłam w anemię powód to bieganie które powoduje zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek i brak tego pierwiastka w pożywieniu ponieważ nie jadam mięsa. Oczywiście dostarczam żelaza w pożywieniu ale głównie pochodzenia roślinnego a te jest mniej efektywne niż te zawarte np w czerwonym mięsie.

Teraz sytuacja jest w miarę opanowana ponieważ norma w zakresie od 37-146 u mnie jest na poziomie 22 a było już 17, wystarczyła zmiana diety i suplementacja. Chciałam zwrócić uwagę na ten aspekt biegania bo ruch nie zawsze oznacza zdrowie jeśli nie zna się potrzeb własnego organizmu, a te potrzeby są zupełnie inne jeśli ktoś jest aktywny fizycznie.

Piszę to zwracając się głównie do kobiet ponieważ to my jesteśmy bardziej narażone na anemię niż mężczyźni, dlatego zalecam badanie kontrolne krwi, każdy powinien je wykonać przynajmniej raz w roku.

Czy któraś z biegaczek miała lub ma ten sam problem?

#2 2012-08-23 10:51:35

operaus
operaus

anemia

Witam!
Biegaczką jeszcze nie śmiem się nazywać, ale problem anemii dopada mnie co jakis czas.
Myślałam, że ma to związek z przyjmowanymi na stałe lekami ale w związku z tym co piszesz bieganie też ma w tym udział.
Kontroluję morfologię raz na kwartał, jak jest źle łykam żelazo. W bieganiu jestem początkujaca,ale "bakcyl" został połknięty i żadna anemia, mam nadzieję, mi w tym nie przeszkodzi, bo ja się dopiero rozkręcam. Moze jakiś półmaraton jesienią w przyszłym roku? (a co?.....za marzenia nie karają)

--
[run-log.com]

#3 2012-09-01 11:43:16

swirek
swirek

anemia

to po prostu jedz mięso, a nie płaczesz nad biednymi świnkami i krówkami, które zabijają bez serca w zakładach mięsnych i oborach

...

#4 2012-09-01 22:14:24

tylko
tylko

anemia

Witam,

Jak najbardziej dieta i tu wcale nie musi być mięsa. Na 100% możesz pozyskać wszystkie składniki niezbędne do funkcjonowania organizmu z warzyw, owoców, orzechów i ziaren. Wystarczy dobrze ułożyć jadłospis. Na pewno dużo żelaza jest w żółtku kurzym i szpinaku wiem, że nie wszyscy wegetarianie jedzą nabiał, ale jeśli tak to polecam jajeczko na miękko. No i na anemie sok z buraka.

To co ja robię dobrego dla swojego organizmu to właśnie soczki. Robię soki z buraków, marchwi, jabłek, pomarańczy, korzenia pietruszki, ogórka zielonego itd. Staram się robić za każdym razem inny miks żeby dostarczać organizmowi innych minerałów i witamin, naprawdę polecam.

Stopka forum

Narzędzia moderatora