Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2014-07-10 11:52:41

mushi5
mushi5
Reputacja: +  0  -

Obuwie do Biegania

dzieci są wytrzymałe a im człowiek starszy to tym gorzej z kondycją i zdrowiem

http://audiojungle.net/user/Monia500 [audiojungle.net]

#2 2014-07-12 21:47:34

Megifroo
Megifroo

Obuwie do Biegania

to ja życzę uniknięcia kontuzji! w butach, na boska czy jak Ci wygodniej w końcu to ma być fun

#3 2014-08-05 11:00:00

koras
koras

Obuwie do Biegania

ja biegam w zwykłych adidasach

http://zszywka.pl/u/koras5 [zszywka.pl]

#4 2014-08-29 10:49:14

Majster1
Majster1
Reputacja: +  -1  -

Obuwie do Biegania

Takie zwykłe buty mogą Ci się szybko rozlecieć, kupiłem kiedyś takie słabsze i mi się dziury porobiły od spodu, teraz kupiłem New Balance i to chyba to o co własnie chodziło, najlepsze buty do biegania w różnorodnym terenie, widać, że jest lepsza jakość, nie tylko po sportowym profilu buta, ale też po użytkowaniu, stopy tak nie bolą i miękko się biega.

#5 2014-08-30 21:31:42

Martins
Martins

Obuwie do Biegania

Ja biegam już regularnie 5 rok, z przerwami 9 lat. Pierwsze 4 lata to była jedna wielka masakra wiecznie mnie coś bolało, wieczne przeciążenia, kontuzje i cuda wianki. Ponieważ jestem wysoki 191 cm no nie ma co ukrywać nie mogę ważyć 60-70kg, bo się po prostu nie da. Fakt na początku ważyłem ponad 100kg, nie da się z taką wagą biegać, bo to jest nadwaga. Myślałem że wystarczy włożyć na nogi byle co i wystarczy biec. Cóż wiecznie coś bolało, jak nie łydka, jak nie stopa to kontuzja kolana itd. Przeorałem i wypróbowałem wszystko co się da: Kalenji, Brooksy, Adidasy, Asicsy, Pumy, NB, Saucony. Najlepiej biegało mi się w w Asicsach i Brooksach. Dopiero niedawno bo 4 lata temu zrobiłem badania stopy. Scan stopy i badania antropologiczne na AWF we Wrocławiu (ktoś pisał pracę doktorancką). Badania powtórzyłem na bieżni w 3 sklepach w Poznaniu i Wrocławiu. I ostatnie badania stopy zrobiłem we Frankfurcie nad Manem podczas Expo przed Maratonem. Ta duża liczba badań potwierdziła, że mam stopę z lekką pronacją. Co ciekawe inaczej chodzę inaczej biegam tak wyszło z badań. Zdecydowałem się na jeden model Asicsa i jeden Brooksa. Ale teraz biegam tylko w Asicsach.
Co istotne tę istotną wagę zbijałem nie na biegach a na spiningu (rower stacjonarny - jazda minimum od 40 minut rozpoczyna się spalanie tłuszczu).
Jeżeli ktoś waży do 70kg to może sobie biegać na bosaka, w sandałach, w skarpetach lub nawet chodakach. Jego sprawa. Ale jeśli waży się powyżej 70kg to już niestety trzeba zwrócić uwagę na to w czym się biega. Faktem jest, że te bajery, amortyzacje i inne cuda to chwyt marketingowy, ale niejednokrotnie dzięki temu uniknąłem kontuzji. Obecnie ważę 84-86 kg. A ważyłem kiedyś 25kg więcej!
I jeszcze jedno ważne. Model butów każdy ma swój ulubiony i w którym się dobrze czuje, ale co innego jest ważne. Wyznaję zasadę i nie tylko ja. Tyle ile treningów w tygodniu tyle powinno się mieć par butów biegowych. Nie można przyzwyczajać stopy do jednej i tej samej pary butów. Bo ta "rutyna" może być dla naszej stopy, kolan, wiązadeł, ścięgien zgubna. Tydzień daje butom odpoczynek i spokojny "powrót" do kolejnego treningu. Buty także muszą odpocząć od naszej nogi.
W jednej parze butów nie da się ciągle biegać bez kontuzji.

P.S. Każdy niech biega w czym chce i jak chce. Wyraziłem jedynie swoją opinię w tym temacie. W Polsce jest jeden biegacz, który biega maratony i półmaratony na bosaka - Paweł Mej. Spotykam go regularnie na zawodach. Maratonów ma ponad 60 na swoim koncie.

Pozdrawiam

--
[run-log.com]

#6 2014-09-01 18:53:15

Megifroo
Megifroo

Obuwie do Biegania

Martins święta prawda!

#7 2014-09-03 10:14:43

kurohana
kurohana

Obuwie do Biegania

cześć, ja biegam w butach trekingowych cały rok

http://e-kaja.pl/ [e-kaja.pl]

#8 2014-09-07 22:32:21

PiotrekPoznan
PiotrekPoznan

Obuwie do Biegania

Ja używam takich Everlast Jog II kupiłęm je za 115zł i jestem zadowolony

#9 2014-09-12 17:47:01

Megifroo
Megifroo

Obuwie do Biegania

ja zakupiłam Saucony i nareszcie znalazłam buty dla siebie - nic nie ciągnie, nie uwiera, stabilizacja i amortyzacja bardzo dobra i nareszcie nie mam problemu ze ścięgnami

#10 2014-10-17 10:00:31

Majster1
Majster1
Reputacja: +  -1  -

Obuwie do Biegania

Kupiłem ostatnio Newbalance model 3190 do podejrzenia na stronce newbalance.pl i mogę powiedzieć, że to chyba najlepsze buty jakie miałem do tej pory. Pod względem amortyzacji i wygody są najlepsze w porównaniu do tych, które wcześniej kupowałem.

Stopka forum

Narzędzia moderatora