Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2012-07-27 11:27:49

roszp
roszp
Reputacja: +  0  -

Buty dla masy ciała ~ 90kg

Witam,
Szukam porady odnośnie obuwia do treningów dla masy ciała w okolicach 90kg. Obecnie biegam w Asics GEL Blackhawk 5, jednak muszę przyznać że przy treningu ok 10 km mocno zaczynają mnie boleć kolana. Biegam 3 razy w tygodniu po około 8-10 km. Stopa neutralna, nawierzchnia asfaltowa.
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z obuwiem przy zbliżonej masie ciała, chętnie poczytam.

Pozdrawiam,
Robert

--
[run-log.com]

#2 2012-08-11 20:21:39

lookas
lookas

Ja osobiście ważę (jak na razie, bo mam zamiar trochę zrzucić) ok 82-84 kg i biegam w asics'ach gel pulse 3 i na razie dobrze się sprawiają. Biegam w lesie po ścieżkach teraz, ale do niedawna biegałem w mieście i nic mi nie dokuczało, wg mnie mają bardzo przyjemną amortyzację...
pzdr. lookas

#3 2012-08-17 14:51:24

roszp
roszp

Dzięki za odpowiedź.

Temat jak najbardziej aktualny.
Asics'y zostały zwrócone, ale jak pokazało życie nie była to mądra decyzja. Ogólnie powodem było to że pojawił się ból w okolicach lewej kostki (zewnętrzna strona). Na pierwszy rzut oka wyglądało jakby sztywny zapiętek powodował obtarcia i ból (czas pokazał, że obecnie każdy but powoduje ból, a obtarć jako takich nie ma). Następny w kolejce był Nike Air Dictate (totalna porażka, but zwrócony następnego dnia - same otarcia, brak jakiegokolwiek trzymania stopy).

Także nadal szukam.
Ciekawi mnie, czy niedoświadczony biegacz powinien zastanawiać się nad butami bez amortyzacji (ponoć wymuszają bieganie ze śródstopia)?

PS. lookas jeśli możesz napisać coś więcej o wrażeniach z asics gel pulse 3 - będę wdzięczny.

--
[run-log.com]

#4 2012-08-21 23:35:14

lutencjusz
lutencjusz

Mam stopę raczej pronującą niż neutralną i przy takiej wadze i bieganiu po asfalcie używałem butów Brooks (Adrenalina GTS 10 a potem 11) tylko z bardzo dużą amortyzacją. Tanie nie są, ale pasowały idealnie i przez ponad półtora roku byłem z nich bardzo zadowolony. Biegałem w nich zarówno na zawodach jak i podczas treningów.
Bieganie ze sródstopia to raczej technika, którą trzeba wytrenować. Buty mogą tylko nieco ułatwiać i wspomagać, ale mięśnie i krok musisz sam wyćwiczyć

--
[run-log.com]

Edytowany lutencjusz (2012-08-22 06:33:57)

Stopka forum

Narzędzia moderatora