| Rejestracja / Logowanie » |
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!
|
Teraz już ustało i nic nie czuć. Biegam już regularnie od ponad miesiąca i na ostatnich 2-3 treningach pojawił się ten ból, nie jest to ból nie wiadomo jaki, bo idzie z nim biegać, ale chyba nie ma sensu.
... w zeszłym roku w maju zaczęłam swoją przygodę z bieganiem , na początek kupiłam buty do biegania w decathlonie (coś około 100-150 zł) zaczęłam od spokojnych biegów po parku i tak się rozkręciłam, że już pod koniec lipca spokojnie przebiegałam 8-10 km więc pomyślałam sobie - zainwestuję w porządne buty! skoro sprawia mi to taką frajdę i biegam regularnie to czemu nie wydać trochę więcej pieniędzy i być pewnym, że mam dobrze dobrane buty. Pojechałam do sklepu dla biegaczy, pani pomogła mi dobrać buty i wybrałam się na 10 km bieg. Najpierw odmówiły mi kolana - pan ortopeda powiedział, że muszę dać sobie z 4 tygodnie odpoczynku żeby chrząstka miała szansę się zregenerować. We wrześniu pełna nadziei że już jest wszystko ok wróciłam do biegania ... nie minęły 2 tygodnie i diagnoza - naderwane ścięgno achillesa i uraz mięśnia brzuchatego łydki - 7 tygodni leżenia był dla mnie jak wyrok. No ale tygodnie upłynęły ja wróciłam do ruchu - zaczęłam od rowerku stacjonarnego i po miesiącu rozruszania ścięgna wróciłam do truchtania - znalazłam plan treningowy - od zera do 60 minut w 20 tygodni. I dochodząc do setna sprawy - dzisiaj biegłam 1 trening z 12 tygodnia i ból ścięgien był masakryczny z resztą od paru już treningów mięśnie ewidentnie się napinały mocniej, ciągnęły i lekko ćmiły a dzisiaj siedzę z okładem z lodu i zastanawiam się ..... czy to przez buty może być? doda tylko że przed każdym biegiem się rozgrzewam a po rozciągam szczególnie nogi a i może też ważne - biegam po asfalcie bo ostatnia próba biegania w parku zakończyła się ślizganiem na błocie a nie bieganiem
a czasami mogę zrobić 10 km bez najmniejszego bólu. ale wiem jedno 90% treningów będę wykonywać na ścieżkach w parku/lesie.
dzisiaj wzięłam je na ścieżki w parku i udało się bez bólu ale to była godzina powtarzania sobie w głowie i korygowania postawy podczas biegu (postanowiłam popracować nad techniką
)
no ale skąd mogłam wiedzieć skoro poszłam do sklepu dla biegaczy powiedziałam ile km biegam po jakiej nawierzchni i ile ważę i jaki mam typ stopy no i doradzono mi te buty
efekt był taki, że po miesiącu załatwiłam sobie 7 tygodniowe zwolnienie plus kolejne 3 tygodnie przerwy na rozruszanie i dopiero mogłam wrócić do biegania. Teraz biegam w nich tylko okazjonalnie i tylko po ścieżkach w parku/lesie. Za dwa tygodnie idę na badanie FOOD ID do ASIC'a zobaczymy jakie oni buty mi doradzą