Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2013-05-04 13:31:49

Karbie
Karbie
Reputacja: +  -1  -

Nowe buty a ból stopy

Dzień dobry

Jestem początkującą biegaczką. Treningi rozpoczęłam w październiku ubiegłego roku, przez ok. 1,5 miesiąca biegałam regularnie po bieżni 3-4 razy w tyg. (40-50 min.). Mimo, że każdy trening trwał stosunkowo długo (jak na początkującego biegacza), nie forsowałam się, trenowałam z pulsometrem, b. dużo maszerowałam, po każdym treningu delikatnie się rozciągałam, nie nabawiłam się żadnej kontuzji. Biegałam w starych, wygodnych butach nieprzeznaczonych do biegania.

W drugiej połowie listopada przestałam trenować, zaczęłam znowu w drugiej połowie kwietnia. W tych samych zwyczajnych butach, z podobną intensywnością. Dwa dni temu pojechałam po buty do specjalistycznego sklepu dla biegaczy. Wideoanaliza pokazała, że mam stopę neutralną i że ląduję na śródstopiu. Kupiłam buty firmy Brooks Pure Flow 2 (http://ergo-sklep.pl/brooks-pure-flow-2-buty-damskie-15853.html). [ergo-sklep.pl] Na co dzień noszę rozmiar 39, tutaj sprzedawca doradził mi 40,5. Wczoraj pierwszy raz wyszłam pobiegać w nowych butach i jestem trochę przestraszona. Na bieżni stacjonarnej w sklepie wydawało mi się, że wszystko jest w porządku, ale już podczas właściwego treningu było mi bardzo niewygodnie prawie od samego początku. Po pewnym czasie zaczęły mi drętwieć poduszki stopy, odczuwałam dyskomfort na zmianę w różnych częściach stopy, w okolicy kostki, kilka razy w okolicy ścięgna Achillesa. Dużo częściej musiałam robić przerwę na marsz, było mi trudno biec nawet bardzo powoli.
Stopy (głównie zewnętrzne ich krawędzie) bolały mnie przez resztę dnia, bolą także dziś. Dodatkowo od czasu do czasu czuję lekki ból w okolicach kostek i kolan. Wcześniej nie miałam takich problemów.

Prawdopodobnie stopy muszą się przyzwyczaić do każdej nowej pary, ale czy to normalne, żeby pierwszy trening był aż tak nieudany i nieprzyjemny?

Proszę, podzielcie się swoimi doświadczeniami. Czy mieliście podobne problemy z nowym obuwiem? Czy to możliwe, że buty są jednak po prostu źle dobrane (aż tak źle)?

#2 2013-06-23 21:18:18

fan
fan
Reputacja: +  0  -

Nowe buty a ból stopy

to tak jak z malucha pzesiąść sie do mercedesa.....ciekaw jestem finału czy but sie dopasował czy była jednak wymiana na inny model?

Stopka forum

Narzędzia moderatora