Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2012-11-17 14:51:15

dymex0
dymex0
Reputacja: +  0  -

Wybór butów z membraną(goretex)?

Witam!
Dopiero rozpoczynam swoją 'przygodę' z bieganiem, zaczyna się zima dlatego szukam swoich pierwszych dobrych butów, chciałbym właśnie żeby były z membraną, aby po prostu stopy mi nie przemakały od śniegu, który niedługo się pojawi. Zależy mi również na dobrej amortyzacji. Na buty chcę wydać do 400zł.
Ostatnio widziałem na Allegro buty SALOMON X-TRACKS GTX (membrana gore-tex) (http://www.sklep-presto.pl/product-pol-22400-Buty-trekkingowe-meskie-X-Tracks-GTX-Salomon.html), [sklep-presto.pl] lecz kompletnie nie znam się czy są one dobre, w internecie również nie znalazłem również żadnych opinii na temat tych konkretnych butów.

Mam nadzieję że mogę liczyć na Waszą pomoc :-)

#2 2012-11-24 13:43:27

ArturS
ArturS

Miałem podobny dylemat. Zdecydowana większość odradzała zakup butów z membraną i tak też zrobiłem. Śnieg to nie woda, raczej nie ma się co martwić, że stopa zamoknie. Natomiast jeśli się pocisz, to masz jak w banku przy ostrym treningu, że stopa będzie pływała w bucie, bo membrana tego nie odprowadzi. Więcej śniegu dostanie się przesypując górą. I tutaj znowu - nie masz membrany, to odparuje. Masz membranę - masz problem. Ja akurat trafiłem na dobrą cenę Montrail Masochist i kupiłem w ciemno, polecam - po ponad 400km nie wykazują większych śladów zużycia, a używam ich jedynie do biegów po cięższym terenie (hałdy, góry, błoto) i jak mocno popada śnieg (asfalt im nie straszny, nie wycierają się, wiec na odcinkach odśnieżonych nie biegnę bokiem żeby bieżnik oszczędzać). Do zwykłych leśnych biegów nie ubieram takich butów. Swoją drogą "asfalty" też masz zapewne bez membrany - czy deszcz w czymś Ci przeszkadza? A właśnie deszcz więcej przemaka niż śnieg. Przychylam się więc do opinii tych, którzy odradzili wszelkie membrany.

#3 2012-12-28 19:47:21

pelee1979
pelee1979

a ja polecam adidas kanadia - tanie i dobrze sie trzymaja podłoza

#4 2013-02-11 21:26:42

Polman
Polman

Zdecydowanie bez membrany. W butach membranowych będzie zdecydowanie bardziej mokro niż bez. Do tego dochodzi ukryty problem, a mianowicie dłuższe (o wiele dłuższe) schnięcie butów. Zwykłe są najlepsze. Postawisz w kącie lub na kaloryfer i po godzinie możesz biegać znowu

Edytowany Polman (2013-02-11 21:27:06)

#5 2013-08-12 19:04:57

andy1962
andy1962

Również nie polecam butów z membraną ale za to nie oszczędzaj na dobrych skarpetach i wówczas żaden śnieg ani mróz nie będą Ci straszne. Ja biegam od przeszło 3 lat praktycznie przez cały rok bez względu na warunki atmosferyczne i póki co nie mam problemów ze stopami.

--
“Ból jest stanem przejściowym, duma pozostaje na zawsze”

Stopka forum

Narzędzia moderatora