Wybór butów z membraną(goretex)?
Miałem podobny dylemat. Zdecydowana większość odradzała zakup butów z membraną i tak też zrobiłem. Śnieg to nie woda, raczej nie ma się co martwić, że stopa zamoknie. Natomiast jeśli się pocisz, to masz jak w banku przy ostrym treningu, że stopa będzie pływała w bucie, bo membrana tego nie odprowadzi. Więcej śniegu dostanie się przesypując górą. I tutaj znowu - nie masz membrany, to odparuje. Masz membranę - masz problem. Ja akurat trafiłem na dobrą cenę Montrail Masochist i kupiłem w ciemno, polecam - po ponad 400km nie wykazują większych śladów zużycia, a używam ich jedynie do biegów po cięższym terenie (hałdy, góry, błoto) i jak mocno popada śnieg (asfalt im nie straszny, nie wycierają się, wiec na odcinkach odśnieżonych nie biegnę bokiem żeby bieżnik oszczędzać). Do zwykłych leśnych biegów nie ubieram takich butów. Swoją drogą "asfalty" też masz zapewne bez membrany - czy deszcz w czymś Ci przeszkadza? A właśnie deszcz więcej przemaka niż śnieg. Przychylam się więc do opinii tych, którzy odradzili wszelkie membrany.