Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2011-12-27 11:33:51

markojus
markojus
Reputacja: +  0  -

problemy z kolanami

Witam wszystkich,
Jakiś czas temu zacząłem biegać aby zgubić parę kilogramów i poprawić kondycje.
Przez okres czterech tygodni waga spadła o 6 kg ,nie przesadzając z dietą ograniczyłem tylko wielkości pośiłków. Zaczęły mnie boleć obydwa kolana
Ból był dosyć mocny i utrzymywał się przez około tygodnia.
Oczywiście z braku czasu nie poszedłem do lekarza , pani w aptece poleciła mi Artresan przez miesiąc .
Jak już pisałem ból minąl po tygodniu , mysle że to mogło być jakieś zapalenie stawów kolanowych
Biegałem co drugi/trzeci dzien około 12 km , efekty były widoczne .
Teraz chciałbym znowu zacząć biegac , myślałem o jakiś opaskach na kolana żeby znowu nie zaczęlo boleć
Może za dużo i za czesto biegałem ,
Może ktoś mi coś poradzi
Pozdrawiam Marek.

#2 2011-12-27 18:27:32

rudobrody
rudobrody

problemy z kolanami

Bo z kolanami tak jest, ze musisz określić gdzie Cię boli, jaki rodzaj bólu, bo ww lek nie pomoże Ci np na Syndrom Pasma Biodrowo- Piszczelowego. Coś więcej? Jakiś opis, jeżeli chcesz, żeby doświadczeni życiem/ bólem biegacze coś doradzili

#3 2011-12-28 01:18:44

markojus
markojus

problemy z kolanami

Witam , po jakims tygodniu biegania czułem ból po zewnętrznych częściach stawów biodrowych
ale minęły po paru dniach , pomyślałem że to z przeciążenia tych stawów .
W kolanach zaczęło mnie boleć od wewnętrznych stron kolan i to było dla mnie znakiem zapytania i jednocześnie obydwa kolana , chyba wtedy nastapiło może jakieś zapalenie od przeciążenia tych stawów.
Chciałbym biegać dalej , bo czułem że to jest coś dobrego dla mnie i dla zdrowia , ale jak to robić żeby mnie kolana znowu nie bolały?
Pozdrawiam Marek

#4 2011-12-28 09:27:17

lutencjusz
lutencjusz

problemy z kolanami

Na poczatku przyjrzalbym sie butom w ktorym biegasz. W moim przypaku porzadne buty rozwiazaly problem, choc okazaly sie niewystarczajace...

--
[run-log.com]

#5 2011-12-29 21:10:35

markojus
markojus

problemy z kolanami

Witam , mysle ze nabyłem dobre buty do biegania są to skechers pro tr specjalne buty do biegania
Chyba przesadziłem z dystansem i czestym biegiem .
Przed kolejnym treningiem trzeba się chyba bardziej rozgrzac i powoli zwiekszać dystans i tempo biegania
Pozatym może ktoś mi da jeszcze jakieś wskazówki jak powinni zaczynać treningi początkujący biegacze
Pozdrawiam Marek.

#6 2011-12-30 17:29:49

lutencjusz
lutencjusz

problemy z kolanami

Dla mnie zima nie jest najlepszym okresem do rozpoczynania programów treningowych. W tym okresie naciskanie na organizm przeważnie kończyło się kontuzjami. Do tego dochodzą podziębienia, sezonowe zmęczenie organizmu po sezonie, bieganie bez słońca i inne czynniki raczej zniechęcające do intensywnego treningu. Generalnie zimę odpuszczam. Skracam ilość dni biegowych o jeden w tygodniu i rezygnuje z intensywnych treningów na granicy możliwości. Pozwalam organizmowi w naturalny sposób odpocząć. W zamian narty, biegówki i w ogóle urozmaicenie wysiłku (np. siłownia) mile widziane

Powodzenia

--
[run-log.com]

#7 2011-12-31 07:33:45

Kyllyan
Kyllyan
Reputacja: +  3  -

problemy z kolanami

"Odkryliśmy, że nawet dosyć zdrowi, młodzi, całkiem wysportowani ludzie, niemal na pewno ulegną kontuzjom pomiędzy 8 a 12 tygodniem treningu, jeżeli nie rozpoczną go od solidnej bazy marszowej."

http://www.treningbiegacza.pl/trening/plany-treningowe/item/11-podstawowy-program-biegowy-dla-absolutnie-pocztkujcego [treningbiegacza.pl]

--
[run-log.com]

Edytowany Kyllyan (2011-12-31 07:36:21)

#8 2012-02-18 22:00:26

Wera
Wera

problemy z kolanami

Witam wszystkich. 5 lat temu nadwyrężyłam kolano podczas wycieczki rowerowej (500km) wtedy b. mnie bolało, oczywiście ni eposzłam do lekarza... po kilku latach znowu doprawiłąm na rowerach. Biegam okazyjnie (kiedyś więcej). I bardzo często po 20 minutach zaczyna mnie to kolano boleć. I teraz zastanawiam się czy jest to możliwe ze po kilku regularnych treningach mogę wyleczyć starą kontuzję??? Pomóżcie. Ogolnie na codzień kolano nie boli, tylko jak zaczyna się sezon np rowerowy, albo właśnie bieganie. Problemów z wagą nie mam.

#9 2012-02-21 11:42:34

lutencjusz
lutencjusz

problemy z kolanami

Wygląda na to, że wizyta u naprawdę dobrego ortopedy jest konieczna... Nic więcej nie piszę, bo tylko czarne myśli przychodzą mi do głowy, a ortopedą nie jestem :-)

--
[run-log.com]

#10 2012-02-21 12:36:56

Anetamill
Anetamill

problemy z kolanami

Witam, jeżeli pojawiaja sie bole kolan najlepiej odciażyc troche stabilizatorami.. Znalazlam ciekawy artykuł w jaki sposob wybrac odpowiedni.
http://www.mojakontuzja.pl/zapobiegaj/stabilizowanie-stawow/ [mojakontuzja.pl]

Stopka forum

Narzędzia moderatora