Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2011-12-28 19:56:57

koniuszy14
koniuszy14
Reputacja: +  0  -

jak się ubierać do treningów w zime

Witam
Zaczynam dopiero biegać i chciałbym się dowiedzieć jak się ubierać do treningów w zime.

Dziękuje z góry.

#2 2011-12-29 01:17:22

suve
suve
Reputacja: +  2  -

Stara zasada mówi: tak, jakby było z pięć stopni cieplej. Wychodząc nie powinno być Ci zimno, ale też nie powinno być w pełni komfortowo - raczej winieneś czuć lekki chłód. Biegając rozgrzejesz się, więc strój, w którym zaraz po wyjściu nadal jest Ci ciepło, szybko okaże się zbyt gorący. Czapka\opaska obowiązkowo - jeżeli będzie Ci za gorąco, zawsze możesz zdjąć.

Poza tym - jeżeli nosisz lycrę, to pod żadnym pozorem nie zakładaj do tego stópek. Odsłonięcie kawałka achillesa między lycrą a skarpetką to prosty przepis na szybką kontuzję.

Co tam jeszcze... jeżeli biegasz ze stoperem - palce trzymające urządzenie marzną dużo szybciej.

Ogólnie - wyjdziesz kilka razy, raz zmarzniesz, raz się zgrzejesz - i wyczujesz. Swego czasu trenowałem z koleżanką, która zakładała pod dres dwie bluzeczki polarowe i była wstrząśnięta, że nie jest mi zimno mając pod dresem jedynie koszulkę bez rękawków.

--

#3 2011-12-29 08:27:29

lutencjusz
lutencjusz
Reputacja: +  0  -

taka zima jak jesien jest trudna do okreslenia stroju, w ktorym najlepiej jest biegac. Z czasem udalo mi sie okreslic zestawy, ktore zakladam w zaleznosci od temperatury. Jezeli czegos nie pamietam, to siegam do notatek z biegow, ktore odbyly sie w podobnej temperaturze... Stroj moze nie jest specjalnie urozmaicony, ale na razie to dziala

--
[run-log.com]

Stopka forum

Narzędzia moderatora