Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2016-12-26 11:17:52

DorotaWodecka
DorotaWodecka
Reputacja: +  0  -

Jaki plan będzie dla mnie odpowiedni by przebiec PÓŁMARATON PONIŻEJ 2 H

WITAJCIE !
Jestem tutaj nową ale mimo wszystko liczę na ciepłe przyjęcie i Wasze rady
Bieganie od zawsze było dla mnie pasją ale z racji czy to kontuzji czy operacji zawsze schodziło na boczny plan Teraz jednak już chyba się ogarnęłam i kontuzje także nie dają o sobie znać więc stąd pytanie :
Jaki cykl/system treningowy byłby dla mnie odpowiedni by przebiec półmaraton w sensownym czasie tj . poniżej 2 godzin?
Dodam , że na chwile obecną moje regularne bieganie trwa od mca a sama intensywna aktywność po powrocie do sportu od października.
Wytrzymałość myślę , że mam ok bo przebiegniecie 15km nie stanowi dla mnie problemu poza nudą ( z racji pory roku i mojego kiepskiego zdrowia biegam na bieżni ).
Zdaje sobie sprawę , że będę musiała popracować nad wprowadzeniem treningów na zewnątrz ale to planuje w okolicy marca niestety nie wcześniej .
Proszę więc o informacje jaki plan treningowy byłby dla mnie odpowiedni - chciałabym biegać max 4 razy w tyg i docelowo poniżej 2 godzin lub może 1:45
Dodam NIESTETY , że obecnie jestem w stanie przebiec dyche w godzinę ale jest to tetno w granicach 150/160 i ową dychę robie prawie na styk .
Planów jednak jest całe mnóstwo i nie chcę popełnić błędu na starcie :p tym bardziej , że w terenie zapewne pójdzie mi gorzej a ja widzę u siebie tendencję , że im dłuzsze dystanse tym moje tetno sie adaptuje a ja czuje sie lepiej - stąd decyzja i wybór półmaratonu

PS. Jaki okres przygotowań byłby optymalny ? po jakim okresie wg Was będę w stanie osiągnąc swoje cel i np chocby dyszkę pokonać w godzinę we w miarę spokojnym tempie ?
Pzdr ,
Dorota

Edytowany DorotaWodecka (2016-12-26 11:20:24)

Stopka forum

Narzędzia moderatora