Rejestracja / Logowanie » |
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!
|
Edytowany llapka (2016-09-18 19:07:44)
llapka
Otóż mam do Was pytania czyli tych bardziej doświadczonych…
Kilka słów wstępu.
Miesiąc temu rozpocząłem bieganie. Oczywiście biegam bez żadnego treningu, bez przyrządów typu pulsometr itd. Posiadam tylko zegarek ze stoperem… Przez ten miesiąc biegałem dość regularnie czyli 3 razy w tygodniu a do tego 1-2 razy w tygodniu siłownia ogólnorozwojowo… Moje bieganie sprowadza się do wybiegań na przemian czyli raz biegnę w wolnym tępię tak około 70-75 min. a na kolejny bieg szybsze tępo i ta sama odległość tak na 80% własnych możliwości…
Po miesiącu takiego biegania 10 km jestem w stanie pokonać w tempie 5:50-6:00 min i jestem dość zmęczony czyli biegnę jak na moje możliwości w stałym tempie i myślę, że jest to właśnie to 80-90% moich sił…
Kondycyjnie czuję, że mógłbym więcej i szybciej ale mięśnie nóg raczej jeszcze nie weszły na wyższy poziom.
Mam teraz do Was pytanie. Chciałbym 16 października wystartować w półmaratonie czyli został mi równym miesiąc… Czy mam szansę zmieścić się w czasie poniżej 2 h? Czy może celować wyżej 2:15? Co mogę poprawić przez ten miesiąc?
Dodam, że biegam po asfalcie w terenie pagórkowatym. Dużo zbiegów i podbiegów…Proste odcinki prawie nie występują.