Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2016-08-27 12:57:58

Natalatralalala
Natalatralalala
Reputacja: +  0  -

Wysokie tętno

Witam.
Mam 40 lat Biegam systematycznie od dwóch lat, mimo tego mam cały czas zbyt wysokie tętno podczas biegu, czasami dochodzi do 190. jest to bardzo duży problem. Musiałam zrezygnować z piątek, czyli szybkich biegów, lepiej już na dychach, połówki całkiem dobrze.
Mam pytanie. Co mogę zrobić aby obniżyć tętno? jest zdecydowanie za wysokie- mordercze. Ostatnio podczas dziesiątki za szybko zaczęłam, po trzech kilometrach miałam tętno 190, nogi niosły, jednak serce nie “wyrabiało”, czułam, że zemdleję, zaczęłam iść, tętno spadło do 170, ale za każdym razem jak próbowałam biec od razu skakało do 188. No i tak to się skończyło, że szłam więcej niż biegłam.
czy są jakieś sposoby, ćwiczenia na przyzwyczajenie organizmu bo przez dwa lata nic nie pomaga. Tętno jest cały czas wysokie, na treningach 165-170, podbiegi 170-180, szybszy bieg lub szybki z podbiegami 180-190. Może powinnam z takim tętnem zmienić dyscyplinę “przerzucić się” na szachy :-D, a może olać to i biegać z tętnem 190. Nie wiem czy tak można

#2 2016-09-02 10:29:14

medusa
medusa

Wysokie tętno

Może więcej truchtu i szybkiego chodzenia niż biegania? Z wysokim tętnem to nie są żarty zwłaszcza w tym wieku.

#3 2016-12-16 12:22:03

fafiqu
fafiqu

Wysokie tętno

Tak jak koleżanka wyżej, spróbuj własnie truchtu i nordic walking- tez jest super zdrowy. Wazne to się ruszac ale wazniejsze to też się nie przetrenowywać.

Stopka forum

Narzędzia moderatora