Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2016-07-26 09:42:12

szarlej
szarlej
Reputacja: +  0  -

Posiłki a bieganie

Witam

Od niedawna biegam i chciałbym się poradzić was w związku z żywieniem i aktywnością biegową .
Co jeść jak jeść i kiedy . Czemu pytam o to tu ? ponieważ na różnych stronach portalach są różne szkoły dotyczące diety związanej z bieganiem a chciałem poznać waszą opinię jako praktyków . Z góry dziękuje .

#2 2016-07-29 23:18:12

DanielKrzysztof
DanielKrzysztof

Posiłki a bieganie

To zależy od tego czy bieganie ma być formą schudnięcia czy treningu przy którym najlepiej jest utrzymać swoją wagę. Ale tu i tu ważne są węglowodany ( Kasze, płatki owsiane czy ciemne pieczywo ) najlepiej mieszać je z mlekiem lub jogurtem naturalnym ( np płatki z jogurtem naturalnym lub mlekiem ) ponieważ wapń pomaga przyswoić białko i dba o kości a białko wspiera mięśnie co równa się mniejsze ryzyko kontuzji. Na pewno rezygnuj lub ogranicz maksymalnie słodycze, nie pomogą w niczym a możesz zastąpić je np zdrowymi zbożowymi i innymi batonikami. Jak jeść ? Regularnie .. Podobno zaleca się 5 mniejszych posiłków dziennie ale każdy ma swoje obowiązki i trzeba by było ustawić sobie godziny jedzenia by były regularne i minimum 3. Odstaw napoje gazowane a na pewno przed biegiem, izotoniki przydadzą się jeżeli trening trwa powyżej godziny a tak to woda mineralna i pamiętaj by nawadniać dobrze organizm, a dobre nawodnienie to nie wypicie tuż przed biegiem 2l wody lecz wypicie tej ilości w ciągu całego dnia wiec wode kupuj zgrzewkami. Duży posiłek możesz spożyć maksymalnie 3godziny przed biegiem, 30min przed biegiem zjedz cos lekkiego jakies owoce warzywa itp ale nie za dużo ( Lekarz powiedział mi kiedyś że dobrze jest zjeść chwilę przed wysiłkiem banana by uniknąć spadku cukru podczas ćwiczeń co może skutkować zasłabnięciem ) . Jeżeli zaczynasz bieganie pamiętaj o rozgrzewce, ja zawsze poświęcam temu 10 - 15 min z czego zaczynając pierwsze 3 min to szybki marsz, bieg lub pajacyki lub wszystko na przemian, potem tak zwaną przeplatankę, krążenia kostek, ramion, kolan, tułowia i rozciąganie, po nim czas na skipy podskoki, kilka skoków z kolanami do brzucha i jest ok pamiętaj że im lepsza rozgrzewka tym lepiej się biegnie !

#3 2016-08-02 21:47:53

szarlej
szarlej

Posiłki a bieganie

Dzięki wielkie odpowiedziałeś na moje pytanie wyczerpująco wiem teraz co i jak w zarysie . wiem w którą stronę zmierzać a reszta dopasuje do swoich treningów ! Jeszcze raz dzięki za info pomrze !!

#4 2016-10-26 15:05:30

Andzelka
Andzelka

Posiłki a bieganie

szarlej
Witam

Od niedawna biegam i chciałbym się poradzić was w związku z żywieniem i aktywnością biegową .
Co jeść jak jeść i kiedy . Czemu pytam o to tu ? ponieważ na różnych stronach portalach są różne szkoły dotyczące diety związanej z bieganiem a chciałem poznać waszą opinię jako praktyków . Z góry dziękuje .
Przede wszystkim nalezy ograniczyc slodycze, fast foody i tego typu występki przed bieganiem polecam zjesc cos co doda Ci energii, ale tez nie bedzie zalegalo w jelitach, np koktajl bananowo - owsiany z np. maslem rzechowym, a potem musisz uzupelnic glikogen wiec mozesz sobie pozwolic na np ryz/kse z drobiem

Stopka forum

Narzędzia moderatora