Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2016-04-03 19:15:35

widkas
widkas
Reputacja: +  0  -

prośba o polecenie butów do biegania

Witam, zdaję sobie sprawę, że dla wielu z Was temat może już być nudny ale szukam opinii na temat butów.
Mój budżet nie jest duży, około 200,- PLN, ważę dużo czyli 90 kg, 185 cm wzrostu, chciałbym biegać po nawierzchni może nie asfaltowej ale raczej ziemnej czy też szutrowej, dystans tygodniowy to około 20 km.
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś z Państwa poleciłby mi buty i miejsce gdzie je mogę kupić.

#2 2016-04-05 12:09:15

kuba122
kuba122

ja również proszę o polecenie jakiegoś obuwia do biegania, powiem tylko tyle że jestem początkujący i nie za bardzo się na tym znam, także liczę na waszą pomoc

#3 2016-04-09 07:01:15

andy1962
andy1962

widkas
Witam, zdaję sobie sprawę, że dla wielu z Was temat może już być nudny ale szukam opinii na temat butów.
Mój budżet nie jest duży, około 200,- PLN, ważę dużo czyli 90 kg, 185 cm wzrostu, chciałbym biegać po nawierzchni może nie asfaltowej ale raczej ziemnej czy też szutrowej, dystans tygodniowy to około 20 km.
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś z Państwa poleciłby mi buty i miejsce gdzie je mogę kupić.

http://www.ergo-sklep.pl/adidas-kanadia-7-tr-buty-meskie-4 moją fajną promocję cenową akurat

--
“Ból jest stanem przejściowym, duma pozostaje na zawsze”

#4 2016-04-10 20:39:00

kerbi1979
kerbi1979

Ja myślę, że buty są dość indywidualną sprawą (chodzi mi o stopę) i polecanie konkretnych modeli może mijać się z celem. Przede wszystkim wybrał bym się do sklepu i przymierzał. Ja zaczynałem w decathlonie i ich marce Kalenji z prostego powodu, nie wiedziałem czy zarażę się bieganiem, a wydawanie 300, 400 i więcej wydało mi się trochę bez sensu. 50 zł para butów i naprzód. Kolega wyżej przedstawił dość ciekawą ofertę butów w teren.

--

#5 2016-04-20 13:59:41

Martins
Martins

Tak jak kolega wcześniej napisał buty do biegania to indywidualna sprawa. Już wiele zostało o tym napisane nawet na tym forum więc niejako się powtórzę.
Buty trzeba dobrać pod względem czy jest to stopa neutral, pronacja czy supronacja. To po pierwsze. Dlatego trzeba wejść na bieżnię (w sklepie) i się zwyczajnie przebiec najpierw na boso a potem w konkretnym obuwiu. Jeśli sprzedawca sugeruje jakiś konkretny model można podziękować i udać się do drugiego sklepu i zrobić to samo. To nic nie kosztuje.
Po drugie warto zrobić badanie stopy (skan stopy) które robi ASICS lub inne firmy na różnego rodzaju Maratonach i półmaratonach.
Po trzecie w każdych butach można biegać ale nie każde buty są dla każdego. Zasada jest prosta im lżejsza osoba to może biegać nawet w sandałach… (do 70 kg). Ale powyżej 70 kg a zwłaszcza powyżej 75 kg i 80 kg warto kupić obuwie z amortyzacją bo inaczej będą przytrafiać się przeciążenia a potem kontuzje.
Nie sugeruję żadnego konkretnego modelu ale należy wybierać firmy które to robią od lat i się na tym znają: ASICS, SAUCONY, BROOKS.
Butów nawet najlepszych nie zastąpi trenowanie z głową. Więc każdy trening powinien się zaczynać i kończyć rozciąganiem.

I na koniec najważniejsze: BUTY są tańsze od ewentualnej KONTUZJI. I należy o tym pamiętać. Szczególnie jak ktoś trenuje na asfaltach.

--
[run-log.com]

Edytowany Martins (2016-04-20 14:01:43)

#6 2016-05-13 23:42:53

witekwsx
witekwsx

Ja używam z NB nigdy mnie jeszcze nie zawiodły i polecam z czystym sumieniem.
Zapraszam do wziącia udziału w Biegach dla twardzieli w Gdańsku 28 maja 2016 roku
Zapowiada się niezapomniana przygoda.
Uczestnicy będą wykonywali takie zadania, jak kandydaci na członków jednostek specjalnych. Zadania przygotowują byli żołnierze GROM-u oraz weteranami z Afganistanu.
więcej inf o biegu http://warriorsrun.com.pl/idea-biegu.html

#7 2016-10-26 09:31:07

Maciek84
Maciek84

Jeżeli temat jest nadal aktualny, to ze swojej strony polecam Nike Pegasus 32. Buty bardzo wygodne, dobrze trzymają się nogi. Często można je spotkać na wyprzedażach ( raczej małe numery) pod tym względem, że wyszedł już nowy model 33.

Stopka forum

Narzędzia moderatora