Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2016-03-09 10:10:26

maklak83
maklak83
Reputacja: +  0  -

Problem z uregulowaniem oddechu podczas biegu

Witam
Zgłaszam się z następującym problemem. Od kwietnia zeszłego roku zacząłem sobie biegać są to dystanse głównie 6,7,10 km aczkolwiek i 15 się zdarzyło. Problem mam taki iż nie potrafię odpowiednio wyregulować swojego oddechu podczas biegu na początku dyszę jak lokomotywa po jakimś 1 km oddech oddech wraca na normalny tor żeby np na 5 km znowu wracają problemy. Dodam iż mam skrzywioną przegrodę i nie jestem w stanie oddychać płynnie przez nos podczas biegu.
Czy ktoś ma jakiś pomysł jak sobie wyćwiczyć ten oddech by móc z pełną satysfakcją pokonywać kolejne km a nie walczyć z oddechem.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

#2 2016-03-10 20:52:33

randal88
randal88

Wita,
Kolego przede wszystkim podczas biegu nie oddycha się nosem tylko przez usta aby dostarczyć wystarczającą ilość tlenu..
Najpierw przed bieganiem zrób ćwiczenia rozciągające i bardzo lekki trucht. Nie wiem jak zaczynasz biegać, jeżeli na początku forsujesz zbyt duże tempo to zawsze będziesz miał zadyszkę.
Staraj się biegać jednym tempem który nie sprawia Ci trudności w oddychaniu i stopniowo po większej wytrzymałości zwiększaj tempo.

Pozdr
Randal88

#3 2016-03-11 09:51:52

maklak83
maklak83

randal88
Wita,
Kolego przede wszystkim podczas biegu nie oddycha się nosem tylko przez usta aby dostarczyć wystarczającą ilość tlenu..
Najpierw przed bieganiem zrób ćwiczenia rozciągające i bardzo lekki trucht. Nie wiem jak zaczynasz biegać, jeżeli na początku forsujesz zbyt duże tempo to zawsze będziesz miał zadyszkę.
Staraj się biegać jednym tempem który nie sprawia Ci trudności w oddychaniu i stopniowo po większej wytrzymałości zwiększaj tempo.

Pozdr
Randal88

Dzięki za radę.

Stopka forum

Narzędzia moderatora