Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.
  • Indeks
  • » Trening biegowy
  • » Poprawa szybkości na pierwszych kilkudziesięciu metrach oraz wydłużenie kroku biegowego [RSS Feed]

#1 2015-07-29 14:54:08

XXX46
XXX46
Reputacja: +  0  -

Poprawa szybkości na pierwszych kilkudziesięciu metrach oraz wydłużenie kroku biegowego

Witam
Mam pytanie odnośnie poprawienia szybkości na odcinku 0-40 w biegu na 100 metrów oraz wydłużenie kroku biegowego

1. Moja specjalizacja to 100 metrów i mam rekord życiowy z tego sezonu 11,78 ale za każdym razem tracę na pierwszych metrach . Wiem już jakie wysokości bloków dobrać (ustawienie bloku to wiem od dawna) ale mimo tego słabiej coś początek biegu mi idzie a pełną moc osiągam na 60 metrze i jestem w stanie ją utrzymać do końca
Co można zrobić aby te 0-40 poprawić i nie było potrzeby robić pościgu za rywalami tylko uciekać

Na 200 metrów które też biegam (23,61) już ani pierwsze metry ani krok mi nie przeszkadzają (zazwyczaj chociaż te pierwsze metry można by poprawić) bo na tym dystansie liczy się wytrzymałość i wola walki bo nie kiedy jest ciężko (np. podczas robienia PB było ciężko)

2. Druga rzecz to krok biegowy - jeśli dobrze obliczyłem to mam średni krok od ok 40 metra w ok 1,8-2 m a biegnąc z 4 lata starszych znajomym on miał z jakieś 0,3-0,5 dłuższy krok mimo że jest mojego wzrostu ( 1,75-1,80 cm) . Co prawda bieg z nim wygrałem dość mocno (ja 11,84 on 13,53 ) ale ten krok chciałbym poprawić bo nawet na zawodach widzę że tam gdzie ja robię 3 kroki to ktoś robi 1,5 do 2

Z góry dzięki za odpowiedz

Edytowany XXX46 (2015-07-29 15:01:04)

• Indeks
  • » Trening biegowy
  • » Poprawa szybkości na pierwszych kilkudziesięciu metrach oraz wydłużenie kroku biegowego [RSS Feed]

Stopka forum

Narzędzia moderatora