Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2015-07-09 11:40:38

Kaervek
Kaervek
Reputacja: +  0  -

Trening a start w zawodach.

Witam serdecznie, sprawa do Szanownych Państwa

Aktualnie jestem w trakcie robienia planu treningowego, w celu polepszenia wyniku na 5km, obejmuje on 3 treningi tygodniowo, łącznie trwa 8 tygodni, aktualnie jestem pod koniec drugiego - i tutaj następuje wątpliwość - w mojej okolicy będzie bieg na 5km w sobotę, nigdy nie startowałem jeszcze w zawodach i chciałbym to nadrobić, bo taka okazja szybko się może nie powtórzyć - czy jest to dopuszczalne? Jeśli tak to jak to zrobić? Treningi mam w poniedziałki, środy, piątki, bieg w sobotę - ominąć piątkowy trening? Zaznaczę, że nie chcę jakoś specjalnie się spinać z wynikiem, bo i tak jeszcze nie pobiegnę na poziomie jakim bym chciał Raczej taki start dla startu

Dodam jeszcze, że w piątek miałem mieć trening szybkościowy, interwały. Myślałem, żeby sobie odpuścić ten trening i start w zawodach potraktować jako luźny bieg w tempie 40s wolniejszym od startowego, a interwały wsadzić w miejsce przyszłego treningu luźnego biegu.

Co doświadczeni Biegacze o tym myślą? a może w ogóle nie myśleć o tym i stricte się trzymać planu treningowego i startować w zawodach dopiero pod jego koniec z orientacją na wynik?

Z góry dziękuję za jakiś głos rozsądku,
Pozdrawiam!

#2 2015-07-10 14:53:34

Jupiter
Jupiter
Reputacja: +  0  -

Trening a start w zawodach.

Nie jestem może doświadczony ale sam żałowałem I biegu w okolicy .

Zaznaczę, że nie chcę jakoś specjalnie się spinać z wynikiem, bo i tak jeszcze nie pobiegnę na poziomie jakim bym chciał Raczej taki start dla startu

Ja bym w piątek przeleciał 2km + 3x100 (przebieżki)
A sobota czysty fan :-) i pobiegł , pewnie poniesie cię atmosfera zawodów.

Oczywiście sobotni trening bym odpuścił i nie próbował go nadrobić.

Powodzenia.

--

Stopka forum

Narzędzia moderatora