Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2014-10-08 21:21:18

wiewioreqezg
wiewioreqezg
Reputacja: +  0  -

Zaczynam trening interwałowy

Witajcie !!!
Chciałbym założyć swój własny temat na tym forum i z góry przepraszam wszystkich jeśli podpadnę jakimś głupim zwrotem
Otóż od czerwca br biegam sobie , bez problemu robię ok 10 km w ciągu godziny , i taki treninig odbywam sobie 3-4 razy tygodniowo. Biegaam w celu redukcji tłusczu ogólniej mówiąc z brzucha. Mam 26 lat , 175 wzrostu i ważę aktualnie 68 kg , zawsze tzn w czasach szkolnych gdy było więcej czasu na ruch ważyłem 65 kg , i dążę do tej wagi. Na początku mojej przygody z bieganiem (biegam 4 msc) ważyłem 70 kg.
Więc jak łatwo policzyć schidłem 2 kg w ciągu 4 msc. A że idzie zima , chciałbym przyspiszyć efekty. I tak zacząłem trening interwałowy i w związku z tym chciałbym prosić o opinię na temat mojego treningu tzn jak wam go zaraz opiszę . Otóż zacząłem od 10 mi nutowej rozgrzewki i rozciągania następnie 20 sekund na maxa i 30 sekund marszu i to wszystko razy 15 , następnie 5 minut chłodzenia i zajęłó mi wszytko 27 minut.Wykonałem ten trening 1,5 godziny po posiłku i o godzinie 20. Proszę o szczere opinie , każdą krytykę przyjmę z życzliwośćią pozdrawiam

#2 2014-10-09 12:04:29

rodas
rodas
Reputacja: +  2  -

Witam. 65kg przy 175cm to żadna tragedia;-) Dlaczego interwały? Bieg w “tlenie” jest bardzo skuteczny w spalaniu tłuszczu. Ja wiem, że nowa szkoła mówi, iż interwały są super w spalaniu kalorii ale spalanie kalorii a zrzucenie tkanki tłuszczowej to niekoniecznie to samo. Daj sobie trochę czasu. Interwały to już zadania specjalne, wyższa szkoła biegania. Poza tym idzie zima i jakoś nie wydają mi się całkiem bezpieczne interwały. Poza tym dieta przy redukcji jest najważniejsza.

--
[run-log.com]

#3 2014-10-22 10:37:05

ulkos7
ulkos7
Reputacja: +  0  -

Interwały są cool jak ktoś lubi dać sobie w kość np. ja się do nich zaliczam. Moim zdaniem fajnym urozmaiceniem będzie wykonywanie fartleku czyli zabawy biegowej. Wykonujesz rozgrzewkę 10-15 min. a następnie przyspieszenia (w zależn ości od upodobania i samopoczucia w danym momencie) od 30 sec. do 3 min. a następnie odpoczywasz (w marszu, truchcie) aż twój oddech się uspokoi i kolejne powtórzenia. Fajny trening i do tego rozwojowy, nie trzeba trzymać się sztywnych ram, który dobrze przygotowuje do innych akcentów (interwałów, podbiegów, czy biegów tempowych).
Pozdrawiam i zdrówka życzę

Stopka forum

Narzędzia moderatora