Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2014-09-07 23:49:12

marmolada
marmolada
Reputacja: +  0  -

Skurcze w podbrzuszu u kobiet

Cześć Wszystkim!

Chciałabym zamieścić wiadomość na temat, który w ogóle nie jest poruszany na polskich forach biegowych, a wydaje się dotyczyć pewnej części kobiet. Mam nadzieję, że pomoże w przyszłości komuś szukającemu w panice informacji.

Okazuje się, że u niektórych kobiet wysiłek towarzyszący bieganiu może wywoływać silne skurcze macicy (o czym niestety przekonałam się osobiście). Jest to problem związany z gospodarką hormonalną organizmu i nieznany większości lekarzy. Część kobiet spotyka się z nim podczas każdego treningu, niektóre - w tym ja - tylko w okresach predysponujących do skurczy dróg rodnych (kilka dni po owulacji, ostatniego i pierwszego dnia cyklu), jeszcze inne miewają to sporadycznie w czasie miesiączki.

Ból podczas takiego skurczu może być od umiarkowanego (umożliwiającego kontynuowanie biegu) do skrajnie ostrego. Mogą mu towarzyszyć zimne poty. Podobno może pojawić się też lekkie krwawienie. Niektóre kobiety opisują, że nie są w stanie podczas takiego napadu zrobić niczego innego, jak tylko leżeć z podkulonymi nogami na ziemi, gdziekolwiek by się w jego trakcie nie znajdowały. Panie, które rodziły twierdzą, że bóle porodowe przy tym to pestka. Ból może trwać od kilku do kilkunastu minut.
Relacje biegaczek można znaleźć na anglojęzycznych forach, m.in.: TU [medhelp.org] i TU [ourhealth.com].

Co wtedy robić? Co pomaga?
Na podstawie doświadczeń własnych oraz wpisów na forach, mogę napisać, że:

Na początek NAJWAŻNIEJSZE. Bezwzględnie należy wykluczyć, że przyczyną bólu nie jest jakieś inne schorzenie. Kamienie nerkowe, guzy, torbiele, endometrioza, zapalenie przydatków itd. Wizyta u lekarza obowiązkowa. Jeśli wszystko jest ok, to

1. Jeśli są to bóle cykliczne, najlepiej po prostu nie biegać w dni, w których występują.

2. U większości kobiet problem znika podczas przyjmowania pigułek antykoncepcyjnych i w okresie menopauzy.

3. Jeśli już biegamy i doświadczamy jedynie lekkich skurczy możliwe jest kontynuowanie biegu, ale należy obniżać jego tempo. Jeśli miewamy skurcze silne i bardzo bolesne, należy bieg przerwać niezwłocznie, gdy poczujemy że nadchodzą, gdyż w jego trakcie będą się nasilać. Większość osób twierdzi, że gdy skurcz już minie (silny skurcz utrzymuje się zwykle około 15 minut), można bieg kontynuować bez ryzyka nawrotu.

4. Niektóre kobiety przyjmują przed biegiem leki przeciwbólowe z grupy NLPZ. Podobno nie tylko zmniejszają one ból,gdy wystąpi, ale też zapobiegają skurczom. Uważam to jednak za pomysł średnio udany, jeżeli ktoś doświadcza skurczy regularnie.

5. Może być tak, że kobiety, które mają ten problem nie powinny biegać w trakcie ciąży. Znalazłam opis jednej osoby z rzeczonym problemem, która nie mogła utrzymać żadnej ciąży i udało jej to dopiero po przerwaniu na ten czas treningów.

Mam nadzieję, że mój wpis okaże się pomocny.

Edytowany marmolada (2014-09-07 23:55:18)

Stopka forum

Narzędzia moderatora