Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2011-12-06 15:34:52

AndrzejBiegacz
AndrzejBiegacz
Reputacja: +  0  -

Buty minimalistyczne, a... trampki

wyglądają z opisu świetnie.
Czy podeszwa jest bardziej elastyczna niż w talonach?
Jak z wentylacją?
Czy będą się nadawały na śnieg?

#2 2011-12-06 18:53:42

rudobrody
rudobrody

wentylacja jest rewelacyjna. To jest to czego brakowało w x talonach, a szczególnie brakowało w biegu w ostrym, upalnym słońcu. I to prawdopodobnie również będzie minusem na zimę i śnieg. Wczoraj wieczorem jeszcze trochę u nas wiało i przy temperaturze w granicach dwóch stopni czasami odczuwałem niezły "przeciąg" w bucie. Dodawszy kilka zaliczonych kałuży chłód niekiedy był odczuwalny, ale stopa mi nie zmarzła. Co do giętkości, to rzeczywiście można je bez problemu zgiąć w pół i skręcić wokół osi bez problemu, ale nie dotyczy to całej podeszwy. Pod śródstopiem guma wychodzi nieco do góry na wewnętrzną stronę cholewki i tym usztywnia but. Idealna linia zgięcia przebiega standardowo wzdłuż wyżłobienia "meta flex" (każdy kto miał w rękach inov 8 powinien kojarzyć), od tego miejsca w tył, aż do pięty but jest sztywny. Poza tym jest cholernie cienka, ale nie czuć jednak "każdego" kamyczka pod stopą. Jest jak dla mnie pewna nieciągłość w polityce inov8ta. Bare grindy są oficjalnie robione na tym samym kopycie co x talony, jednakże dopasowanie do stopy w tych drugich jest większe. Może to kwestia sztywności cholewki, może mojego indywidualnego odczucia.
Na śnieg, podejrzewam, że również będą się nadawały, bo i bieżnik mają ciut bardziej agresywny niż x talony. Szczególnie na przodzie podeszwy, zapewne, żeby zrekompensować elastyczność. Bieganie w śniegu bez wątpienia będzie okupione mokrą stopą, ale w sumie dopóki się biegnie to nie przeszkadza wilgoć.

#3 2011-12-06 22:21:43

AndrzejBiegacz
AndrzejBiegacz

dzięki!
Poziom wentylacji w talonach już zauważyłem (da się żyć do ok 1,5 godziny, dłuższe wybiegania robią się jednak problematyczne). Ogólnie jednak inov8 bardzo przypadła mi do serca.
Zatem zimą talony, a od wiosny czas na ten model.

Stopka forum

Narzędzia moderatora