staszka
Do tej pory robiłam 10 km ze średnim tempem 10km/h ale bardzo wysokim pulsem (średni: 185, maks: 200). Nie mam zadyszki, nie umieram po biegu, dlatego nigdy bym nie zwróciła na to uwagi gdyby nie znajomi.
1. Po pierwsze zmierz ręcznie puls i porównaj z pulsometrem (na nadgarstku lub szyi liczysz uderzenia przez 15s i mnożysz razy 4, wynik porównaj z tym z pulsometru). Zauważyłem że niektóre pulsometry są zakłócane np. przez tel. komórkowy i wówczas zdarza się że pokazują znacznie więcej. Ja mam Sigmę pc15 i jeśli telefon mam przypięty do ramienia na tej samej ręce co pulsometr to puls mi skacze, jeśli telefon mam w tylnej kieszeni to jest OK.
2. Zrób sobie test bezpośredni na HRmax
Cała prawda o HRmax czyli co musisz wiedzieć o tętnie maksymalnym [bieganie.pl]
3. Puls jest rzeczą bardzo indywidualną i zależną od bardzo wielu czynników takich jak wiek, masa, wytrenowanie, zmęczenie, płci i wielu innych. Częste są sytuacje że dla dwójki osób w podobnym wieku, z tą samą masą i na tym samym poziomie wytrenowania puls różni się nawet o 20.
4. Pamiętaj że wyznaczenie HRmax musi być zrobione dla danej dyscypliny bo w każdym sporcie pracuje inna ilość mięśni a to ma zasadnicze znaczenie.
--