Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2012-02-23 08:45:07

Saszun
Saszun
Reputacja: +  0  -

Interwały - jak zacząć

staszka
Do tej pory robiłam 10 km ze średnim tempem 10km/h ale bardzo wysokim pulsem (średni: 185, maks: 200). Nie mam zadyszki, nie umieram po biegu, dlatego nigdy bym nie zwróciła na to uwagi gdyby nie znajomi.

1. Po pierwsze zmierz ręcznie puls i porównaj z pulsometrem (na nadgarstku lub szyi liczysz uderzenia przez 15s i mnożysz razy 4, wynik porównaj z tym z pulsometru). Zauważyłem że niektóre pulsometry są zakłócane np. przez tel. komórkowy i wówczas zdarza się że pokazują znacznie więcej. Ja mam Sigmę pc15 i jeśli telefon mam przypięty do ramienia na tej samej ręce co pulsometr to puls mi skacze, jeśli telefon mam w tylnej kieszeni to jest OK.
2. Zrób sobie test bezpośredni na HRmax Cała prawda o HRmax czyli co musisz wiedzieć o tętnie maksymalnym [bieganie.pl]
3. Puls jest rzeczą bardzo indywidualną i zależną od bardzo wielu czynników takich jak wiek, masa, wytrenowanie, zmęczenie, płci i wielu innych. Częste są sytuacje że dla dwójki osób w podobnym wieku, z tą samą masą i na tym samym poziomie wytrenowania puls różni się nawet o 20.
4. Pamiętaj że wyznaczenie HRmax musi być zrobione dla danej dyscypliny bo w każdym sporcie pracuje inna ilość mięśni a to ma zasadnicze znaczenie.

--

#2 2016-12-16 12:16:40

fafiqu
fafiqu
Reputacja: +  0  -

Interwały - jak zacząć

To normalne, że organizm po pewnym czasie przyzwyczaja się do danego poziomu. Trzebva pobróbowac coś cięzszego zawsze przekraczając swoje granice. jak masz okzje to zacznij biegac pod górke albo akup sobie taki spadochron co zwiększa wysiłek. Na kilka miesięcy zmieni to obciążenie mięsni przez co będą rosły.

Stopka forum

Narzędzia moderatora