Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2011-08-13 07:51:26

Kyllyan
Kyllyan
Reputacja: +  3  -

Magiczna Mila

Czy mógłby ktoś przeczytać tekst: http://jeffgalloway.com/training/marathon.html [jeffgalloway.com]
I wytłumaczyć mi o co chodzi z tą magiczną milą i temperaturą? pkt 3 i 4
Ja niestety nie znam angielskiego, a automat tłumaczy to tak, że nic zrozumiec nie mogę.

--
[run-log.com]

#2 2011-08-19 23:59:57

plewskyy
plewskyy
Reputacja: +  0  -

Magiczna Mila

Tłumaczenie będzie super amatorskie...
3. Jaki jest obecny poziom Twoich możliwości?
Przeczytaj rozdział w książce "Choosing The Right Goal" (Wybieranie właściwego celu).
Po tym, jak już przebiegniesz 3-4 magiczne mile, pomnóż je przez 1,3.
To Ci powie jak daleko jesteś w stanie biegać w maratonie (przy bardzo dużym wysiłku),
przy temperaturze 16 st C lub niższej i kiedy wykonasz biegi na długie dystanse wymienione w harmonogramie.
Nawet w maratonie nie polecam biegać tak szybko jak na ostatnim biegu długodystansowym (chodzi o to by nie biegać nawet na maratonie tak szybko jak w czasie treningu - chyba)

4. Jakim tempem powinienem biegać na długich dystansach?
Zabierz swoje magiczne mile i pomnóż przez 1,3. Następnie dodaj 2 minuty.
Wynik zasugeruje jakie tempo - w milach - powinien mieć Twój bieg długodystansowy, przy 16 st C lub mniej. Zawsze jest lepiej, by biegać wolniej niż tempo które wyjdzie.

Jeśli się pomyliłem niech mnie ktoś poprawi

Bardzo podobny artykuł (też tego samego autora) tylko przetłumaczony na polski przez profesjonalistów
(czyli mile są zamienione na km itd. itd.), można znaleźć tutaj [polmaratonwarszawski.pl]. Wszystko jest tam wytłumaczone - trzeba mieć tylko Acrobat Reader (pdf) - można ściągnać za darmo np. tutaj [instalki.pl].

--
[run-log.com]

Edytowany plewskyy (2011-08-20 00:03:26)

Stopka forum

Narzędzia moderatora