Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2013-07-09 14:14:08

annmarie5
annmarie5
Reputacja: +  0  -

Ból po zewnętrznej stronie kolana

Pojawił mi się ostatnio ból po zewnętrznej stronie kolana. Juz od miesiąca mam poczucie że na dłuższych dystansach jak 10 km moje buty już sa chyba zjechane bo dają mi odczuć bieganie. Wczoraj na jakimś 6 stym kilometrze poczułam taki tępy ból po zewnętrznej stronie kolana. Boli tylko jak biegłam. Mam wrażenie że to przeciążenie. 27-go mam zawody na 10 km i chciałam wziąć udział. Co stosować? chyba zmienię buty tez bo nie ma w nich już grama amortyzacji.
Biegam od 1,5 roku. do tej pory żadnych kontuzji. Ostatnio chyba jednak się mniej rozgrzewam. Dodatkowo chodzę na siłkę, robię m.in. przysiady ze sztanga i martwy ciąg. To tez obciąża kolana.

Chciałabym się wykurować przez 2 tygodnie i 3-go zrobić 2 delikatne treningi a potem dyszkę na zawodach..

Co myślicie?

#2 2013-07-19 23:07:39

bizonbbc
bizonbbc

Miałem tak jakiś czas temu. Z tego co wyczytałem - w dużym uproszczeniu: ból po zewnętrznej stronie kolana spowodowany jest najczęściej ocieraniem ścięgien (ogólnie rzecz ujmując) o kości kolana, które przeradza się w miejscowe zapalenie. Nie wiem czy zawsze tak jest.
W moim przypadku pomogła 2 tyg. przerwa i smarowanie maścią przeciwzapalną. Powrót do biegania - bardzo ostrożny - jak zaczynało boleć, to odpuszczałem.
Szczegółowe info znajdziesz na bieganie.pl (mam nadzieję, że mogę zareklamować). Były tam osobne opisy przypadków bólu kolana (po wewn. i zewn. stronie). Warto poczytać.

#3 2013-08-27 21:13:16

jedz_budyn
jedz_budyn

Wczoraj, miałem w planach wycieczkę biegową po beskidach, takie tam 25 km zaplanowanej trasy. Jako że moją piętą achillesową jest zbieganie, główny nacisk chciałem położyć na trening właśnie zbiegów, lecz nadal asekuracyjnie by nie zaliczyć gleby, lub nie zrobić sobie krzywdy. Po 15 km trasy, gdy zaczął się długi zbieg, nagle zacząłem odczuwać jakby ból i narastającą blokadę prawego kolana po zewnętrznej stronie.... Bardzo szybko zwolniłem i musiałem przejść do marszu schodząc z nachylenia.... Przypomniał mi się II bieg Chudego Wawrzyńca, gdzie po 44 km właśnie na zbiegach miałem taki kryzys że musiałem schodzić zamiast zbiegać właśnie przez te samo kolano po zewnętrznej stronie..
Wczoraj dodatkowo odkryłem że gdy zejdę niżej na kolanach uginając nogi z ciałem pochylając je nieco do przodu, bólu nie odczuwam i jestem w stanie lekko zbiegać, tak samo jak ucisnę owe miejsce ból jakby ustępuje. Dodam że pod górę i na prosto mogę spokojnie biegnąć, z górki od razu blokada....
Co to może być? Czyżbym się musiał zaopatrzyć w opaskę na kolano? czy raczej to zły pomysł?
Proszę o sugestie i odpowiedź.
PS: do lekarza pójdę w ostateczności, szkoda czasu na zabawę w zgadywanie przez utrzymanków NFZ

#4 2013-11-11 19:55:58

toska1975
toska1975

ITBS - rozciąganie się kłania! Itbs - potrafi nawet na parę miesięcy rozwalić trening. ( paskudne )

Stopka forum

Narzędzia moderatora