Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2013-02-22 13:53:10

amputacja
amputacja
Reputacja: +  0  -

Garmin i problem z tętnomierzem

Witam
Jestem w trakcie przygotowań do Silesia Marathon no i trenuje sobie z garminem Foreruner210, no i problem polega na tym, że albo ja jestem z księżyca, albo coś jest nie tak z tętnomierzem. Otóż przez cały bieg, nawet przy ostrych interwałach (planowo w strefie 4) Garmin cały czas pokazuje mi, że nie wchodzę nawet w strefę 2! Ale za to po biegu elegancko strefa 3-3,5, no i nie rozumiem tego zupełnie, ćwiczę bardziej na wyczucie, ale chciałabym, skoro już jestem w posiadaniu sprzętu jakoś go wykożystać. Garmina mam od grudnia, a biegam ok 2 lat, jeśli ma to jakieś znaczenie, bardzo proszę o pomoc, już się zastanawiałam czy może to mieć związek z tym, że źle zakładam opaskę? Mogę wstawić fotki jak ją zakładam jeśli to by komuś pomogło w indentyfikacji problemu, a może trzeba sprzęt reklamować?
Pozdrawiam
Julia

#2 2013-02-22 20:14:19

emilr10
emilr10

amputacja
Witam
Jestem w trakcie przygotowań do Silesia Marathon no i trenuje sobie z garminem Foreruner210, no i problem polega na tym, że albo ja jestem z księżyca, albo coś jest nie tak z tętnomierzem. Otóż przez cały bieg, nawet przy ostrych interwałach (planowo w strefie 4) Garmin cały czas pokazuje mi, że nie wchodzę nawet w strefę 2! Ale za to po biegu elegancko strefa 3-3,5, no i nie rozumiem tego zupełnie, ćwiczę bardziej na wyczucie, ale chciałabym, skoro już jestem w posiadaniu sprzętu jakoś go wykożystać. Garmina mam od grudnia, a biegam ok 2 lat, jeśli ma to jakieś znaczenie, bardzo proszę o pomoc, już się zastanawiałam czy może to mieć związek z tym, że źle zakładam opaskę? Mogę wstawić fotki jak ją zakładam jeśli to by komuś pomogło w indentyfikacji problemu, a może trzeba sprzęt reklamować?
Pozdrawiam
Julia

Ciekaw jestem czy masz dobrze określony Hrmax,co się równa ustawieniom stref?Spróbuj wymienic baterię,nawilżaj pasek(elektrody) wodą przed biegiem.Możesz sprawdzic pulsometr na kimś innym jak się będzie zachowywał podczas wysiłku.A jak ustawiłes sobie strefy?

--

#3 2013-02-22 21:03:32

amputacja
amputacja

emilr10
amputacja
Witam
Pozdrawiam
Julia
Ciekaw jestem czy masz dobrze określony Hrmax,co się równa ustawieniom stref?Spróbuj wymienic baterię,nawilżaj pasek(elektrody) wodą przed biegiem.Możesz sprawdzic pulsometr na kimś innym jak się będzie zachowywał podczas wysiłku.A jak ustawiłes sobie strefy?

Hrmax było dobre, ale tętno spoczynkowe ustawione na 0... nie dziwo że głupoty pokazywał, elektrody nawilżam i tu generalnie wszystko ok, sprawdzę czy przy następnym wybieganiu będzie ok,

Strefy teraz mam ustawione tak:
https://lh6.googleusercontent.com/-T6FII-NJf4I/USfNvgu2xnI/AAAAAAAADXg/oeNKnetQM2I/s994/Przechwytywanie+w+trybie+pe%C5%82noekranowym+2013-02-22+205715.jpg [lh6.googleusercontent.com]

Jeśli coś jeszcze mam nie tak, to proszę o wskazówki

#4 2013-02-27 20:50:51

suve
suve
Reputacja: +  2  -

Każdy ma inaczej, każdy organizm i serce inaczej pracuje. Mając strefy ustawione tak, jak ty, musiałbym biegać koło 6:00/km, by nie wchodzić powyżej trzeciej.

--

Stopka forum

Narzędzia moderatora