Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2012-12-04 12:54:38

ppot
ppot
Reputacja: +  0  -

Jak obnizyc tetno podczas biegu?

Witam wszystkich.
Chcialbym skierowac moje pytanie do zaawansowanych biegaczy.Biegam od paru miesiecy i przygotowuje sie do pierwszego w moim zyciu polmaratonu,wiem ze powinnienem biegac z tetnem w granicach 150rpm ale jak z takim biegam to tepo jest na poziomie 6.15 min/km,bez problemu moge biec 5.35 min/km ale wtedy tetno oscyluje na poziomie 167-172.Mam 38 lat i chyba to zbyt wysokie tetno,chcialbym dowiedziec sie jak moge obnizyc srednie tetno biegowe nie tracac na szybkosci.W niedziele robie dluzsze wybieganie ok 15km w wolniejszym tepie,ale chyba to za malo.Dodam tylko ze moja siostra,ktora biega polmaratony rowniez,mimo wytrenowania ma sr.tetno ok 165,moze to genetyczne?Prosze o jakies rady,zostalo mi 3m-ce do mojego debiutu i chcialbym dobrze wypasc.

pozdrawiam wszystkich

#2 2012-12-04 14:45:31

Kyllyan
Kyllyan
Reputacja: +  3  -

A w jaki sposób wyznaczyłeś sobie HRmax?

A odpowiadając konkretnie na pytanie, to nie da się obniżyć tętna w czasie biegu. Ono obniża się samo w miarę wytrenowania.

--
[run-log.com]

Edytowany Kyllyan (2012-12-04 14:47:57)

#3 2012-12-04 22:29:57

VanKloss
VanKloss
Reputacja: +  0  -

ppot
Witam wszystkich.
Chcialbym skierowac moje pytanie do zaawansowanych biegaczy.Biegam od paru miesiecy i przygotowuje sie do pierwszego w moim zyciu polmaratonu,wiem ze powinnienem biegac z tetnem w granicach 150rpm ale jak z takim biegam to tepo jest na poziomie 6.15 min/km,bez problemu moge biec 5.35 min/km ale wtedy tetno oscyluje na poziomie 167-172.Mam 38 lat i chyba to zbyt wysokie tetno,chcialbym dowiedziec sie jak moge obnizyc srednie tetno biegowe nie tracac na szybkosci.W niedziele robie dluzsze wybieganie ok 15km w wolniejszym tepie,ale chyba to za malo.Dodam tylko ze moja siostra,ktora biega polmaratony rowniez,mimo wytrenowania ma sr.tetno ok 165,moze to genetyczne?Prosze o jakies rady,zostalo mi 3m-ce do mojego debiutu i chcialbym dobrze wypasc.

pozdrawiam wszystkich

Jedyne co możesz obniżyć to tętno spoczynkowe i to głównie będzie świadczyło o twoim wytrenowaniu, jednakże nie jesteś w stanie na zawołanie tego regulować bo na to potrzebny jest czas....Co do Tętna w czasie biegu to zawsze będzie rosło w miarę prędkości.. Twoje tętno max w wielkim uśrednieniu to 180-190. Osobiście nigdy nie patrze na to podczas startów bo to nic nie zmieni a jak wejdziesz na ten max to organizm sam ci o tym powie Pozdrawiam

Stopka forum

Narzędzia moderatora