Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2012-10-09 19:28:02

suve
suve
Reputacja: +  2  -

Jeszcze raz o HR

kontek
3. zakres tętna czyli powyżej 80% kiedy biegniesz i ... wtedy sam już będziesz wiedział bo będziesz biegł szybciej niż twoje myśli nie mówiąc o słowach :-)

Przepraszam za nieobyczajne zachowanie, ale musiałem:

--

#2 2012-10-09 20:56:56

Jrkk
Jrkk
Reputacja: +  0  -

Jeszcze raz o HR

Hmmm słyszałem różne opinie na temat tych zakresów tętna
Jedni dzielą na 3 zakresy, drudzy na 4.

#3 2012-10-19 12:25:55

kontek
kontek
Reputacja: +  0  -

Jeszcze raz o HR

Jrkk
Hmmm słyszałem różne opinie na temat tych zakresów tętna
Jedni dzielą na 3 zakresy, drudzy na 4.

U mnie w Garminie jest tych zakresów aż 5, jednak jakoś w 5 rzadko wpadam bo ustawiony jest na 90-100% HR Max :-) Najlepiej te poziomy należy ustalić sobie samemu do swoich warunków, na pewno 1 zakres powinien być tak gdzie biegniesz sobie swobodnie, reszta do indywidualnych ustawień. Trzeba też pamiętać, że w miarę jak się trenuje to tętno również zaczyna się zmieniać i wcześniej jak biegłeś w 1 zakresie z prędkością powiedzmy 6:30/km to po jakimś czasie okazuje się, że w 1 zakresie biegniesz już z prędkością 5:30/km. Również wytrzymałość utrzymania wysokiego tętna się zmieni, gdzie z tętnem powyżej 80% biegło się maksymalnie 20 minut to po pewnym czasie biegniesz już godzinę i masz jeszcze ochotę na więcej.

Tak więc tętno to jeden z parametrów który dostosowuje się do poziomu zaawansowania, dla początkujących którzy już zaczęli treningi gdzie rozróżnienie tętna wymagane jest na treningu proponuję dwa zakresy 1 do 70% oraz 2 powyżej tego i w treningach w 2 zakresie trzeba włączyć rozsądek aby nie "wyprztykać się" po po 5 minutach tylko rozłożyć siły na cały trening.

--
[run-log.com]

Stopka forum

Narzędzia moderatora