Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2012-07-30 11:44:09

graveozz
graveozz
Reputacja: +  0  -

Chrupanie/strzelanie/strzykanie w kolanach/kostkach

Nie odczuwam tego jako kontuzji, ale ten dział forum wydał mi się najodpowiedniejszy do zadania nurtującego mnie pytania.
Zatem, przy robieniu przysiadów praktycznie przy każdym jednym słyszę dziwny trzask dobiegający z moich kolan, mało tego często przy szybkim (biegowym) wchodzeniu po schodach, słyszę podobne chrupnięcia dobiegające z okolic kostek, podobnie dzieje się przy wspinaniu się na palce przy rozciąganiu łydek.
Prawdę mówiąc jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza, choć małżonka moja czuła na ten dźwięk, śmieje się że jestem już starym reumatykiem.. i tak sobie dumam, da się coś na to poradzić (na strzykanie, nie na małżonki żarty ), czy ktoś ma podobne objawy?
Co myślicie? Czy owe dźwięki wydobywające się z stawów powinny mnie zaniepokoić?

[run-log.com]

#2 2012-07-30 13:38:06

jona
jona

graveozz
Nie odczuwam tego jako kontuzji, ale ten dział forum wydał mi się najodpowiedniejszy do zadania nurtującego mnie pytania.
Zatem, przy robieniu przysiadów praktycznie przy każdym jednym słyszę dziwny trzask dobiegający z moich kolan, mało tego często przy szybkim (biegowym) wchodzeniu po schodach, słyszę podobne chrupnięcia dobiegające z okolic kostek, podobnie dzieje się przy wspinaniu się na palce przy rozciąganiu łydek.
Prawdę mówiąc jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza, choć małżonka moja czuła na ten dźwięk, śmieje się że jestem już starym reumatykiem.. i tak sobie dumam, da się coś na to poradzić (na strzykanie, nie na małżonki żarty ), czy ktoś ma podobne objawy?
Co myślicie? Czy owe dźwięki wydobywające się z stawów powinny mnie zaniepokoić?

[run-log.com]

Witaj!
Nie wiem jak jest w twoim przypadku, bo to musi ocenić lekarz, najlepiej na USG. Ja takie badanie robiłam przy podobnych objawach i wyszło mi,że mam zwyrodnienia kolan. U mnie trzeszczały po schodzeniu po schodach, jak na reklamie. Po dłuższym treningu ( ok 10 km. 2 razy w tygodniu) niestety kolano bolało i usłyszałam od ortopedy. REHABILITACJA- najpierw, potem bieganie i rower, ale z tym z wyrodnieniem nic się nie da zrobić, ew. zahamować, może?! I wiesz co, ponieważ na rehabilitację się czeka długo szukałam jakiejś alternatywy i znalazłam OLEJ LNIANY BUDWIGOWY ( koniecznie taki, od nazwiska lek dr. BUDWIG). Chodzi o kwasy OMEGA 3 i OMEGA 6 w określonej ilości. Kupiłam, mieszam go z serkiem i od tygodnia znowu biegam ( biegłam Bieg Powstania Warszawskiego, z wynikiem średnim, ale cóż 32.41.
Kolana dalej trzeszczą, ale mniej, podobno po 3 miesiącach jest widoczna poprawa. Ja zrezygnowałam z kawy na rzecz INKI pomyśl i o tym.

Pozdrawiam JONA

#3 2012-07-30 21:07:13

graveozz
graveozz

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź!
jona
Nie wiem jak jest w twoim przypadku, bo to musi ocenić lekarz, najlepiej na USG.
i
jona
wyszło mi,że mam zwyrodnienia kolan.

No to się przestraszyłem nie na żarty. Lekarz, USG, uff.. na samą myśl o kontakcie ze służbą zdrowia mam niekontrolowane odruchy..
jona
niestety kolano bolało i usłyszałam od ortopedy. REHABILITACJA

W moim przypadku o bólu kolan czy w ogóle jakimkolwiek bólu mowy raczej nie ma, tylko to niepokojące donośne chrupanie (zawsze myślałem, że to taki mój urok). Co prawda po przebiegnięciu półmaratonu kolana bolały po zewnętrznej stronie, ale uznaję to za normę przy takim wysiłku.
jona
OLEJ LNIANY BUDWIGOWY ( koniecznie taki, od nazwiska lek dr. BUDWIG).

A co to takiego? Lek, suplement zwykły olej z marketu? Gdzie to dostać i czy naprawdę warto?
jona
biegłam Bieg Powstania Warszawskiego, z wynikiem średnim, ale cóż 32.41.

10 km w 32 minuty to średni wynik? Hmm, dla mnie to bardzo dobry wynik! Gratuluję!
jona
Ja zrezygnowałam z kawy na rzecz INKI pomyśl i o tym.

Picie kawy może powodować strzykanie stawów? Szczęściem nie pijam kawy a do inki mam jakiś awers jeszcze z czasów dzieciństwa, więc nie muszę z niej rezygnować. A dziś przy przysiadach kolana znów "zaśpiewały swoją pieśń".

#4 2012-07-30 23:22:11

jona
jona

graveozz
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź!
jona
Nie wiem jak jest w twoim przypadku, bo to musi ocenić lekarz, najlepiej na USG.
i
jona
wyszło mi,że mam zwyrodnienia kolan.

No to się przestraszyłem nie na żarty. Lekarz, USG, uff.. na samą myśl o kontakcie ze służbą zdrowia mam niekontrolowane odruchy..
jona
niestety kolano bolało i usłyszałam od ortopedy. REHABILITACJA

W moim przypadku o bólu kolan czy w ogóle jakimkolwiek bólu mowy raczej nie ma, tylko to niepokojące donośne chrupanie (zawsze myślałem, że to taki mój urok). Co prawda po przebiegnięciu półmaratonu kolana bolały po zewnętrznej stronie, ale uznaję to za normę przy takim wysiłku.
jona
OLEJ LNIANY BUDWIGOWY ( koniecznie taki, od nazwiska lek dr. BUDWIG).

A co to takiego? Lek, suplement zwykły olej z marketu? Gdzie to dostać i czy naprawdę warto?
jona
biegłam Bieg Powstania Warszawskiego, z wynikiem średnim, ale cóż 32.41.

10 km w 32 minuty to średni wynik? Hmm, dla mnie to bardzo dobry wynik! Gratuluję!
jona
Ja zrezygnowałam z kawy na rzecz INKI pomyśl i o tym.

Picie kawy może powodować strzykanie stawów? Szczęściem nie pijam kawy a do inki mam jakiś awers jeszcze z czasów dzieciństwa, więc nie muszę z niej rezygnować. A dziś przy przysiadach kolana znów "zaśpiewały swoją pieśń".

Witaj!
Tak bardzo się nie stresuj, pisałam o moich przygodach z trzeszczącymi kolanami, co miało na celu wskazanie właściwej drogi ( USG ), ale przecież diagnoza może być zupełnie inna!. Czego ci życzę!!!!. Kawa wypłukuje mikroelementy i odwapnia więc w nadmiernej ilości jest niewskazana. Ja o tym zapomniałam. Korporacja rządzi się swoimi prawami : stres jest na porządku dziennym więc i kawa leje się strumieniami.Ci co nie palą muszą się jakoś ratować, obliczyłam kiedyś ,że w ciągu dnia spędzałam za biurkiem o godzinę więcej niż moja koleżanka. Nie miałam o to pretensji, ale zwiększyłam wizyty w kuchni. Rozstałam się z korporacją, nie z powody kawy czy koleżanki.
Jeśli chodzi o Olej Lniany Budwigowy- to jak czytam z poniższej broszurki pomaga na :
choroby nowotworowe, zapalenia stawów w tym skrzypnięcia ( ma zdecydowanie pomóc po systematycznym stosowaniu, już po ok. 3 miesiącach),choroby autoimmunologiczne, układ nerwowy ( w tym stwardnienie rozsiane ( początkowa faza szczególnie), układ sercowo-naczyniowy, układ trawienny, zaparcia, hemoroidy, nadwaga i otyłość,cukrzyca, działa pozytywnie na mózg, ciąża ( zdrowie niemowlęcia), ADHD,wysychanie błon śluzowych, łuszczyca i inne.

Ja po krótkiej lekturze postanowiłam spróbować, a co mi tam! . Kupiłam go w Zdrowej Żywności, firmy OLEOFARM 500 ml.-33 zł, ale można kupić taniej, np. na Allegro. Dodatkowo pytaj o broszurkę pt.:Olej Lniany Budwigowy-nieoczyszczony. DIETA dr. BUDWIG. Dodatkowo polecam GLUKOZAMINE 1000- kupisz np. w sklepach dla sportowców ( ja z mężem kupujemy na Ursynowie amerykańskiej firmy NOW ). Niestety tania nie jest, ale w opakowaniu jest 180 kapsułek. Dawka- 1 kapsułka 1-2 razy dziennie.
Są też innej firmy, ale my jakoś jesteśmy wierni tej firmie.

Pozdrawiam i trzymam kciuki !!!!!!
JONA

#5 2012-07-30 23:36:23

jona
jona

Muszę jedno sprostować: zapisałam się na Bieg Powstania Warszawskiego na 10 km, 3 tygodnie temu, ale ze względu na kolano i niesamowity upał o godz. 20-21, dałam radę tylko na 5 km. To średni wynik, dla niektórych nawet słaby, może jak zacznę regularnie trenować to będzie lepiej.
JONA

#6 2012-07-31 10:17:32

graveozz
graveozz

jona
Kawa wypłukuje mikroelementy i odwapnia więc w nadmiernej ilości jest niewskazana. Ja o tym zapomniałam. Korporacja rządzi się swoimi prawami : stres jest na porządku dziennym więc i kawa leje się strumieniami.

Kawy nie pijam od maleńkości po dziś dzień, nie odpowiada mi jej smak ani zapach, a na wyścig szczurów i związany z tym stres najlepsze jest wieczorne wybieganie
jona
... jak czytam z poniższej broszurki pomaga na... :

Ja bym tak do końca nie ufał temu co piszą na ulotkach tego typu produktów, bo z tego co zacytowałaś wynika że działa na wszystko Ogólnie jakoś tak daleko mi do medykamentów, suplementów, energetyzujących napojów i tym podobnych wynalazków, ale może czas zmienić podejście by pozbyć się chrzęszczenia stawów.
jona
Rozstałam się z korporacją, nie z powody kawy czy koleżanki.

I pięknie, brońmy się przed uniformizacją i korporacjonizmem.
jona
Ja po krótkiej lekturze postanowiłam spróbować, a co mi tam!

Poczytam jeszcze coś o tym "cudownym oleju", zajrzę na znany portal aukcyjny i być może się zdecyduję.
jona
To średni wynik, dla niektórych nawet słaby, może jak zacznę regularnie trenować to będzie lepiej.

Wcale nie jest tak źle skoro było upalnie! Choć myśląc, że 10 km pękło w Twoim przypadku w 32 minuty byłem pod większym wrażeniem. Święta racja, regularne treningi na pewno sprawią, że będzie lepiej! Powodzenia!

#7 2012-07-31 17:48:28

jona
jona

Witaj!
Trudno się nie zgodzić ze stwierdzeniem, że jeżeli coś działa na wszystko to w efekcie nie działa na nic, w tym jednak przypadku sądzę, że jest inaczej. Do tej pory kupowałam kwasy OMEGA 3 w postaci kapsułek tj. Olej z wątroby rekina, ale nie brałam tego systematycznie tylko okresowo, w odróżnieniu od mojej mamy, która ma problemy z sercem i od kilku lat regularnie łyka kapsułki z olejem. Ma rewelacyjne wyniki!
Ja kupiłam olej, bo wydał mi się lepszy niż wspomniane kapsułki właśnie ze względu na tak szerokie zastosowanie lecznicze, ale do tej pory nie był mi znany. Len mielony, olej zwykły lniany tak, ale nie Budwigowy.
Zobaczymy czy przyniesie spodziewane efekty, mam nadzieję, że tak, bo wydaję się to logiczne ,że olej naoliwia stawy.

Pozdrawiam JONA

#8 2012-08-06 21:46:38

Mateo_kslo
Mateo_kslo
Reputacja: +  1  -

Jak ktoś się zajmuje ruchem to trzaskanie stawami jest raczej normalne. Powinno się wytrzaskać przy rozgrzewce, jak mięśnie i stawy są dobrze rozgrzane to nie powinno nic trzaskać podczas treningu (chyba, że zwyrodnienia)

--
[run-log.com]

#9 2012-08-07 12:26:13

graveozz
graveozz

jona
Jak ktoś się zajmuje ruchem to trzaskanie stawami jest raczej normalne. Powinno się wytrzaskać przy rozgrzewce

Hej, zdarza się, że wracając z treningu, powiedzmy po 10km biegu poprzedzonych rozgrzewką wchodząc/wbiegając po schodach (2 piętro bloku) słyszę znajome trzaski. Po prawdzie poza drażnieniem narządu słuchu w niczym mi to nie przeszkadza, ale wolałbym się tego pozbyć. Pytałem w aptece, farmaceutka poleca glukozaminę, ale nie wiem czy warto 15zl zapłacić za pseudolek bez udowodnionego działania.

[run-log.com]

Stopka forum

Narzędzia moderatora