Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2012-07-24 10:13:09

monty16k
monty16k
Reputacja: +  0  -

Trening biegowy a rower

Witam, od kilku dni walczę z małą kontuzją stopy. Nie mogę biegać ale zauważyłam, że jazda na rowerze zupełnie nie przeszkadza. Bardzo proszę o informację, czy trening rowerowy może być tylko uzupełnieniem biegania czy też może np. na tydzień zupełnie zstąpić bieganie. Szykuję się do startu w maratonie wrześniowym i szkoda mi każdego dnia bez treningu. Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam

--
[run-log.com]

#2 2012-08-18 20:48:09

alfaromeo100
alfaromeo100

Trening biegowy a rower

Osobiście uważam, ale to jest moje prywatne zdanie jako amatora interesującego się trochę bieganiem, że warto trochę oszczędzić stopę. Parę dni można poświęcić na gimnastykę rozciągającą i siłową (pompki, brzuszki, przysiady) które na pewno wzmocni Cię przed tak wielką imprezą. Stopę masować (najlepiej użyć do tego celu jakąś maść) a dopiero jak kontuzja minie wznowić trening biegowy.

Pozdrawiam
Lukasz

--
[run-log.com]

#3 2012-08-19 21:22:47

monty16k
monty16k

Trening biegowy a rower

Witaj Łukaszu, dziękuję za odpowiedź. Dokładnie tak zrobiłam przez ostatni tydzień skupiłam się na treningu siłowym i ćwiczyłam delikatnie na bieżni ale z mniejszym natężeniem. Dałam sobie czas na regenerację. Poza tym, zaopatrzyłam się w odpowiednie obuwie dopasowane do ruchu mojej stopy i już jest ok
Pozdrawiam

--
[run-log.com]

#4 2012-08-21 06:42:12

alfaromeo100
alfaromeo100

Trening biegowy a rower

No to fajnie życzę udanych startów

--
[run-log.com]

#5 2012-08-29 19:16:12

ProRunning
ProRunning

Trening biegowy a rower

monty16k
Witam, od kilku dni walczę z małą kontuzją stopy. Nie mogę biegać ale zauważyłam, że jazda na rowerze zupełnie nie przeszkadza. Bardzo proszę o informację, czy trening rowerowy może być tylko uzupełnieniem biegania czy też może np. na tydzień zupełnie zstąpić bieganie. Szykuję się do startu w maratonie wrześniowym i szkoda mi każdego dnia bez treningu. Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam

Witajcie,
Zdecydowanie rower będzie znakomitym uzupełnieniem biegania i można za jego pomocą realizować większość rodzajów treningu, jednak rower nigdy nie zastąpi biegania ze względu na oczywistą inną pracę mięśni. Dzięki jeżdżeniu można w bardzo dobry sposób podtrzymać wypracowaną dyspozycję nawet przez kilka tygodni.
Tak więc spokojnie realizuj ten rodzaj ćwiczeń w każdym momencie, gdy tylko tego potrzebujesz. Powodzenia !!

Stopka forum

Narzędzia moderatora