Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2012-05-31 22:59:21

Quetzcolt
Quetzcolt
Reputacja: +  0  -

Kilka pytań dla średnio zaawansowanych :)

Witam,
Mam pare pytań, może ktoś będzie mógł mi troche pomóc, za co będę bardzo wdzięczny.
1. Co robić, żeby nie bolały kolana w biegu powyżej 10 km, biegam w parku w którym jest chodnik, wiem że to pewnie jest głównym winowajcom, ale może ktoś ma jakiś sposób. Mam pożądne buty, żeby tego nie rozdrapywać.
2. Czy opłaca się trening z dodatkowym obciążeniem? Mam na myśli dodanie czegoś co by nie obciążało tak oddechu, a dało dobry rezultat w poprawieniu tempa. Zależy mi żeby szybko dojść do 4 min/km na dystansie 10 km. wiem, że jak poświęcę więcej czasu to za około miesiąc będę około 4:30 min/km, ale czy da się jakoś senswonie to troszkę przyśpieszyć.Próbowałem interwałów, dobrze dają ale pikawa mi za bardzo szalała po treningach.
3. Bierzecie jakieś środki na wzmocnienie organizmu, bo jak jest zimno, albo wietrznie to często się przeziębiam i tracę treningi. Zasadniczo ogólne pytanie jak się ubrać jak jest chłodno.
Pytań zawsze duzo przychodzi podczas biegu, ale teraz nie pamiętam. Wielkie dzieki za pomoc i proszę nie wyśmiewać za ich zadanie, ale nie mam nikogo znajomego, kto biega.

#2 2012-06-01 12:54:08

Mateo_kslo
Mateo_kslo
Reputacja: +  1  -

1. Glukozamina, ja obecnie rozpuszczam sobie tabletki "na stawy" ze zdrovitu z glukozaminą, ale można jeść żelki, galaretki albo w kapsułkach.

2. Z tego co się orientuję obiążniki niszczą stawy, o które pytasz wcześniej.

3. Najlepiej chyba odpowiednie ubranie, spodnie bluza, opaska na uszy na chłód.

Też jestem średnio-zaawansowany więc tylko rzucam rady jakie ja stosuję i działa i jakie mi zaproponowali profesjonaliści w dziedzinie.

--
[run-log.com]

#3 2012-06-01 23:25:22

suve
suve
Reputacja: +  2  -

Gdy było bardzo źle ze stawami, zdarzało mnie się brać glukozaminę czy kolagen, ale to raczej doraźnie. Tak na okrągło nie stosuję nic, jedynie czasem trochę magnezu przeciw przykurczom.

Biegu z obciążeniem nie polecam - w ten sposób robi się raczej siłę biegową (ale to z większym ciężarem). Zwykłe rozbiegania z ciężarem zabiją Ci stawy.

A jeśli interwały nie dają rady, to zrób może normalnie serię odcinków, a przerwa, miast biegiem - w marszu, lub poświęcić na rozciąganie? Ewentualnie zmień rozkład treningu - wydłuż przerwy, albo odwrotnie - skróć, za to zmniejsz liczbę powtórzeń. Lub, po prostu - zwolnij. Mocny trening to dobry trening, ale serce Ci potem z piersi wyskakuje, to chyba trochę przesadzasz.

A co do ubierania się, gdy jest chłodno - skromna rada ode mnie: jeśli nie jesteś pewien pogody, to zdecydowanie, miast koszulki+spodni, ubierz się na odwrót - bluza+spodenki. Nogi to kawał mięcha i potrzeba naprawdę fest pogody, by je wymrozić, natomiast na górze - przewieje Ci jamę brzuszną i przeziębienie gotowe, prawdopodobnie w promocji z biegunką. Poza tym, bluzę możesz rozpiąć, albo i zdjąć całkowicie i biegać w koszulce; ze spodniami to średnio przejdzie.

--

#4 2012-06-02 20:15:53

Quetzcolt
Quetzcolt
Reputacja: +  0  -

Dzięki za pomoc,
1. Tą glukozaminę spróbuję w jakimś suplemencie sobie kupić, ale może faktycznie chodzić o to dociązenie, to mi kolana rozwala.
2. Pokombinuję z tymi interwałami i przyśpieszeniami, może zamiast sprintu będę robił znaczne przyśpieszenie to i pikawka nie będzie tak szalała. Muszę nauczyć się wyczucia...
3. Bluzę muszę sobie jakąś pożądna kupić i coś na głowę. Suve, faktycznie bieganie bez spodni mogłoby skończyć się oskarżeniem o molestowanie albo exhibicjonizm, to chyba trochę gorsze niż przeziębienie

Właśnie mam jeszcze jedno pytanie, kompletnie nie wiem, czy to jest związane z bieganiem, czy z czymś innym. Zdarza wam się, że podczas bieganie lekko drętwieją wam części stóp? Ja jakis czas temu tak miałem tak tuż pod palcami, ale przeszło

#5 2012-06-02 23:46:54

Mateo_kslo
Mateo_kslo
Reputacja: +  1  -

Z moich informacji (i doświadczenia osobistego) wynika że jeżeli palce czy to u stóp czy u rąk drętwieją to na 99% to jest coś nie tak z kręgosłupem, możesz mieć kręgi delikatnie przestawione i wtedy przez ucisk końcówki kończyn drętwieją.

Za 30zł u dobrej masażystki-fizjoterapeutki można to naprawić (no do 50zł w dużym mieście)

Ja swojego czasu miałem spore problemy z odcinkiem szyjnym, a o dziwo bieganie pomogło, podczas biegu mięśnie obudowują i zbierają kręgi, dlatego może po jakimś czasie Ci przeszło, ale masaż też nie jest zły.

Polecam też spanie na płaskim, albo płaskiej poduszce, na pewno nie na 2. trzeba dbać o kręgosłup.

--
[run-log.com]

Stopka forum

Narzędzia moderatora