Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2018-01-31 18:54:32

CKM333
CKM333
Reputacja: +  0  -

Buty do biegania Asics Pulse czy Nimbus

Witam
Mam konkretne pytanie o buty do biegania.
Najpierw suche fakty
waga 90 wzrost 180
biegam 3 razy w tygodniu między 5 a 10 km głównie asfalt choć ostatnio trochę po lesie
Nie mam pojęcia jaką mam stopę
Mam drobne problemy ze stawami kolanowymi dlatego dystanse maxymalne to do 15 km treningowo.
Do tej pory biegałem w Asisc Pulse ale się już nieco podniszczyły. Dobrze mi się w nich biega. Ostatnio odwiedziłem Sklep Biegacza i w trakcie rozmowy sprzedawca stwierdził że Asics Pulse są ok ale przy mojej wadze i problemami ze stawami sugerował by raczej jakiś model z lepszą amortyzacją np. Asics Purse a najlepiej Asics Nimbus. Wszystko fajnie tylko koszt tych ostatnich to prawie 500 zł. Przy moich dystansach posłużyły by mi pewnie parę lat. Ale zakładany budżet to 300 - 350zł. Moje pytanie to: Czy faktycznie różnica w amortyzacji między tymi modelami jest odczuwalna i warta tych dwóch stówek. Chodzi mi o to żeby niepotrzebnie nie przepłacać a z drugiej strony skoro już kupuję nowe buty to kupić odpowiednie do mojej wagi i dystansów.
Z góry dziękuję za wszelkie info

#2 2018-02-25 00:50:51

zywy
zywy

Na początku przygody z bieganiem kupiłem sobie w Makro Reeboki takie fajne z siateczką za 80 zł . Po kilku treningach zacząłem odczuwać dyskomfort po zewnętrznej stronie kolan i łydek. Okazało się że moja stopa jest normalna, a buty były dla pronujących. Wywaliłem je do kosza i kupiłem Asics Pulse 3 był rok 2012 . Ważyłem 103 kg/188 cm z butów byłem bardzo zadowolony, dla mojej stopy idealne. Przebiegłem w nich kilka tysięcy km. Nie uważam, aby miały zbyt małą amortyzację. W tych asicsach przebiegłem maraton w 3:30. Przy zakupie kolejnych butów sprzedawca mając na uwadze moją wagę ( 86 kg) i “świetny czas maratonu” polecił Asics Zaraca z mniejszą amortyzacją, i rzekomo “szybsze” na asfalcie. Powiem szczerze, że była to jedna wielka pomyłka. But bez porządnej amortyzacji, twardy jak nie wiem. Wróciłem do moich Pulsów. Przymierzałem w sklepie pulsy 4 i pulsy 5 ale to nie było to samo co plus 3. Znalazłem więc w internecie sklep, który miał stare zapasy pulsów 3, kupiłem 4 pary,i …używam ich do dzisiaj. Wg mnie, dla mojej stopy nie ma lepszych butów, a przymierzam dużo w różnych sklepach czy Expo.
Sprzedawca w sklepie reprezentuje interesy sklepu, i nie zawsze dobrze doradzi. Przymierz kilka, przetruchtaj po sklepie, albo bieżni jak mają, i zwróć uwagę czy stopa ląduje na ziemi całą powierzchnią jednocześnie. Moje pierwsze reeboki lądowały najpierw zewnętrzną częścią, a później dopiero środkiem i wewnętrzną.

#3 2018-11-05 15:04:12

Nawiasa
Nawiasa

Witam, na Hop-Sport.pl znalazłam fajne promocje na bieżnie i teraz zastanawiam się, który model będzie najlepszy, zastanawiam się nad HS-640A i nad modelem HS-1402. Różnica w cenie nie jest duża, jednak jest to spory wydatek, dlatego chce wybrać najlepszy model, czy w rzeczywistości jest między nimi duża różnica, czy może są to małe różnica, które w całości użytkowania nie będą bardzo pomocne?

#4 2018-11-16 00:02:54

Lerium
Lerium

A jak się biega w New Balance'ach? Dostałam https://www.butomania.pl/product-pol-357-Buty-sportowe-damskie-New-Balance-WL410CPE.html, ale nie wiem czy warto je rozbiegać, czy lepiej zachować na zwyczajne wyjścia?

Stopka forum

Narzędzia moderatora