Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2011-10-23 20:14:39

Szargaj
Szargaj
Reputacja: +  0  -

potrzebna rada do metody Galloway'a

Witajcie!

Ogólnie to nazywam się Grzesiek i mam do was następujące pytanie.
Na dzień dzisiejszy biegam metodą Galloway'a według planu treningowego na ukończenie półmaratonu. Postanowiłem tak a nie inaczej, bo jakoś ostatnio forma nie ta. kiedyś, dwadzieścia kilo temu, więcej biegania się zażywało. Ale wracając do tematu.
Postanowiłem realizować plan na półmaraton biegając w stosunku 3:1 (minuta marszu). Wychodzę również z założenia, że ten plan oraz sam współczynnik pomogą mi zbudować upragnioną formę.
Pytanie do was drodzy forumowicze jest następujące.
w jaki sposób, oraz kiedy zacząć wydłużać czas biegania w stosunku do marszu. nie ukrywam że w przyszłym roku (latem) chciałbym ukończyć zawody na 10 km w całkiem przyzwoitym czasie.

#2 2011-10-26 19:14:47

Kyllyan
Kyllyan
Reputacja: +  3  -

Skoro biegasz 3:1, to może najpierw zrób któryś z jego programów na 5 km, a później na dziesięć. Za plan na półmaraton zabierz się, gdy już będziesz swobodnie biegał 10 km 12:1.
Rozumiem, że masz podręcznik Galloway'a. Jeśli nie, zrób najpierw może jakis plan stąd:

http://bieganie.pl/?cat=19 [bieganie.pl]

A książkę: "Bieganie metodą Gallowaya" kupiłem w empiku.

--
[run-log.com]

Edytowany Kyllyan (2011-10-26 19:19:58)

#3 2011-10-27 08:45:15

Szargaj
Szargaj
Reputacja: +  0  -

kupiłem, kupiłem i to ta książka bardzo zmotywowała mnie żeby znowu wyjść z domu.

Myślę że "swobodnie" przebiegnę dychę w 12:1. Zauważyłem że biegając 3:1 od samego początku nie bolą mnie mięśnie, nie ma na trasie ściany czy zniechęcenia do sportu.

A półmaraton wybrałem z dwóch powodów. pierwszy, chciałbym troszeczkę zrzucić z masy, po drugie jest to wersja dla początkujących bez interwałów, samo spokojne bieganie.

Stopka forum

Narzędzia moderatora