Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2017-03-24 10:45:05

jmalll
jmalll
Reputacja: +  0  -

Bieganie a duża nadwaga

Witam. Pytanie kieruję głównie do osób walczących z dużą nadwagą. Czy przy dużej nadwadze mozna biegać? Ogólnie zastanawiam się czy to mi coś da

#2 2017-07-04 11:07:49

dachowiec
dachowiec

Bieganie a duża nadwaga

Ja też mam sporą nadwagę, powinnam zrzucić ok 12 kilogramów, ale lekarz zabronił mi biegać, mam problem kolanami ale chodzę z kijkami nordic walking - super sprawa, mam lepszą kondycję i lepszy humor, bo dzięki diecie i ćwiczeniom już widze efekty

#3 2017-07-07 13:53:48

Ania_ABCfitness
Ania_ABCfitness

Bieganie a duża nadwaga

Witajcie! Tak jak pisze mój poprzednik, przy dużej nadwadze bieganie nie jest zalecane. Przede wszystkim, istnieje spore ryzyko kontuzji – bieganie mocno obciąża stawy. Przeciążenie narządów ruchu, czy naderwanie ścięgien może zdarzyć się każdemu biegaczowi, lecz nadwyżka kilogramów dodatkowo zwiększa ryzyko obrażeń. Dodatkowo, rozpoczęciu aktywności fizycznej powinny towarzyszyć gruntowne badania lekarskie – nadwadze często towarzyszą choroby serca, cukrzyca oraz nadciśnienie. Nadmierny wysiłek fizyczny przy niezdiagnozowanej chorobie układu krążenie może mieć poważne konsekwencje. Nie oznacza to jednak, że trzeba całkowicie zrezygnować z marzeń o bieganiu, trzeba się jednak do tego odpowiednio przygotować. Na początku warto wykonywać ćwiczenia, które nie obciążają stawów, lecz poprawiają kondycję, jak np. pływanie, czy jak pisali moi poprzednicy – nordic walking i spacery. Z czasem można wprowadzić do swojego treningu coraz szybszy marsz, trucht, aż w końcu zacząć biegać. Ze swojej strony mogę Ci polecić trening na bieżni – dzięki 18 programom oraz zmianom kątów nachylenia możesz przeprowadzić zróżnicowany trening – od spacerów i szybkiego marszu po bieg. W ofercie naszego sklepu znajdują się bieżnie treningowe marki Sapphire, która jest obecnie liderem na rynku sprzętów sportowych. Dodatkowo, bieżnie Sapphire posiadają antypoślizgową nawierzchnię oraz zabezpieczenia zapobiegające utracie równowagi, co przydaje się zwłaszcza początkującym. Zapraszam na naszą stronę internetową: http://sapphire-sport.com/pl/kategoria,bieznie,17/ . Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania – zapraszam do kontaktu.

#4 2017-11-27 20:46:01

wisienka503
wisienka503

Bieganie a duża nadwaga

Szkoda stawów kolanowych. Najlepszy jest basen, ewentualnie rower/stepper.

Edytowany wisienka503 (2017-12-03 00:21:14)

#5 2018-01-19 14:28:00

witekq
witekq

Bieganie a duża nadwaga

Myslę, że jak ktoś biega z głową to nie ma się co martwić o swoje stawy kolanowe

Edytowany witekq (2020-09-01 15:47:54)

Stopka forum

Narzędzia moderatora