Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2014-07-18 23:24:07

Eidana
Eidana
Reputacja: +  0  -

Niedobory żelaza

Wow, jaka rozbieznosc w necie. Gdzies pisza 1 mg, gdzie indziej 10mg, nawet 18-20mg... defakto dalej obstawiam za ta wyzsza wartoscia i nie odradzam dobrych suplementow jezeli nie da sie tego wszystkiego zjesc

#2 2014-07-19 11:45:11

lucas7911
lucas7911

Niedobory żelaza

To prawda dobre jedzonko, bogate w potrzebne składniki + suplement, za dwa tygodnie zrobię badania i zobaczę jak tam z hemoglobiną , biegania na razie nie jestem w stanie odstawić więc trzeba się wzmocnić, poczytałem trochę i zielona herbata odpada, bezpieczniejsza jest czerwona - więc muszę powrócić do "parzonej ziemi" .
Dziękuję wszystkim za rady i podpowiedzi.
Pozdrawiam

--
[run-log.com]

#3 2014-08-17 16:41:35

Eidana
Eidana

Niedobory żelaza

Moim skromnym zdaniem - nie da się spalać tkankę tłuszczową z konkretnego miejsca, a wszystkie maści na "spalanie miejscowe" to jedna wielka bujda. Po pierwsze przyjrzyj się swojej diecie - czy jest czysta, jak często podjadasz. Po drugie, zobacz na swój trening. Jeżeli opierasz go tylko iwyłącznie na bieganiu - to kiepsko. Bieganie to mimo wszystko ćwiczenie cardio - w większości , więc organizm czerpie (nie rozdrabniając się na organy) energię praktycznie z całego organizmu. Natomiast są pewne metody, które wspomagają większe spalanie w danej partii ( przy ogólnym czerpaniu energii z organizmu).

Masz problem z brzuchem i biodrami. W Twoim przypadku oprócz biegania, skupiłabym się na treningu tez tych partii ciała - trening uzupełniający , z wykorzystaniem ciężaru własnego ciała bądź ciężarów. Zdecydowanie minimum raz w tygodniu, do tego 3-4 w tygodniu masaż tych partii - pod prysznicem masaż gąbką z szorstką powierzchnią oraz natrysk ciepło-zimno. Uważam, że robienie 1-2 w tygodniu masaż bańka chińską jest cudowną sprawą - fajnie jest w to wpleść też serum z Bielendy na ujędrnienie skóry - przy utracie wagi ludzie zapominają o skórze - jej elastyczność spada strasznie.
Po treningu uzupełanijącym , a przed kosmetyką w domu uważam, że dużo robi rozciąganie. Przykład : łydki mamy genetycznie takie jakie mamy - ciezko jest je nam powiększyć - zmniejszyć. Po prostu takie masz i tyle ( to tak samo jak rolowanie języka - genetycznie ktoś potrafi, albo nie - nie da się tego nauczyć), natomaist jest jedna mala istkierka dla osób które posiadają tęgie łydki - jest to właśnie rozciąganie. Dzięki temu możemy je wysmuklić. Taka sama sytuacja jest z boczkami u kobiet- przy skonach w bok do nogi (siedzac) można porozciągac mięśnie grzbietu, rozciąganie mięśnia pośladkowego większego.. To ciągnie za oba wiele fizjologicznych konekwencji, które po kumulacjii dają efekt wysmuklenia, podniesienia i lepszej wydajności w kolejnym treningu.

Nic nie zrobisz bez systematyczności i 100% zaangażowania w trening.
Dorzuciłabym do diety l-karnitynę. Ewentualnie na trening założyłabym pas neoprenowy ( ma on utrzymywac ciepłote ciała - pomaga, jeżeli nie masz problemów z układem krążenia.

Podsumowując:
Maści i cała chemia to dział kosmetyczny. Żaden kosmetyk nie przejdzie dalej do skóry właściwej ( a to tam zachodza wszystkie zmiany związane z wyglądem), tam sa głębsze warstwy które moga miec wpływ na skład Twojego "ciałka", natomiast takie zabiegi wykonują lekarze dermatolodzy , i nieliczne gabinety - sa po za tym drogie.
Prosta sprawa to po prostu dobra dieta, odpowiedni trening i pielęgnacja ciała w domu.

Ps.
Jednek rzeczy której nie przekoczysz - to genetyka Jeżeli tak już masz zapisane w kodzie genetycznym (a sa tacy ludzie - nawet anorektycy) to może jedynie to zmniejszyć, ale nie zniwelować. No i pamiętajmy komórki tk tłusczowej są w określonej liczbe w organizmie zawsze i na zawsze -jedynie zmniejszasz je bądź zwiekszasz ich zawartość - a nie pozbywasz się całkowicie.

Mam nadzieje, że pomogłam

#4 2016-10-30 22:07:56

ancys82
ancys82

Niedobory żelaza

jedz szpinak, wątróbke szczególnie drobiowa, czerwone mięsa

#5 2018-01-25 16:06:59

witekq
witekq

Niedobory żelaza

Produkty zawierające żelazo:
podroby (wątroba, nerki), suche nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki
pieczywo i inne produkty zbożowe, mięso, drób, jaja
mleko i produkty mleczne, ziemniaki, ryby, owoce, ryż, warzywa

Edytowany witekq (2022-02-16 10:10:34)

#6 2018-04-19 12:56:27

karlik00
karlik00

Niedobory żelaza

Są suplementy, ale też jest wiele warzyw i owoców, które mają żelazo.Szpiank, brokuły, soczewica, jabłka i wiele więcej. Ja proponuję najpierw wprowadzić to do diety, a potem sulementy

#7 2018-11-12 12:50:24

sinda
sinda

Niedobory żelaza

Sama przez jakis czas miałam niedobory żelaza i bardzo źle to na mnie wpływało. Czułam sie słaba oraz miałam zdecydowanie za mało energii.Co mi pomoglo
zmiana diety na bardzej zrożnicowaną
jedzenie wiekszej ilości warzyw i owoców
suplementacja witamin ( kupiłam sobie preparat multiwitaminowy)
jedzenie codziennie w równych porach ( kiedys nie dojadałam ale aktualnie pilnuję się aby jeść sniadanie obiad i kolację)

Polecam rowniez sok z kiszonego buraka, który ostatnio wprowadziłam na stałe do swojej diety.Zawiera prawdziwe bogactwo witamin i mikroelementów. Na stronie jest przepis https://zdrowie.tvn.pl/a/sok-z-kiszonego-buraka-wlasciwosci-stosowanie-przepis

Edytowany sinda (2018-11-13 13:06:51)

Stopka forum

Narzędzia moderatora