Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2015-01-19 08:39:49

run_ka
run_ka
Reputacja: +  0  -

Bieganie po złamaniu kości udowej

Dokładnie 1 lipca 2014 miałem wypadek na rowerze w lesie. Jechałem dość szybko drogą szutrową (prawie 40km/h. Stało się tak nagle, że niewiele z tego pamiętam. Po kilku minutach oprzytomniałem - byłem zakrwawiony i nie mogłem się ruszyć. Dzięki komórce mogłem wezwać pomoc i pogotowie.
Okazało się, że złamałem kość udową - tzw przezkrętarzowe złamanie z przemieszczeniem. Po 6 dniach miałem zespolenie gwoździem śródszpikowym. Rehabilitacja w szpitalu trwała 4 tygodnie. Lekarze na komisji zabronili mi uprawiać bieganie. W grudniu zacząłem przejażdżki rowerem a od stycznia chodzę z kijkami (nordic walking). Operowana prawa noga jest teraz krótsza o 2 cm. Chodzę z wyrównującą wkładką ortopedyczną. Dużo ćwiczę wzmacniając wszystkie mięśnie, szczególnie uda, brzuch i plecy.
Planuję we wrześniu wziąć udział w półmaratonie!

#2 2015-05-28 21:21:23

Majster1
Majster1
Reputacja: +  -1  -

Musisz uważać, myślę że możesz zacząć delikatnie biegać chociaż na początku lepiej zacząć od szybkiego chodzenia żeby rozruszać stawy. Kup sobie też jakieś dobrze amortyzujące buty do biegania np z New Balance te z serii Fresh Foam Zante, świetnie zaprojektowane

#3 2015-06-04 21:07:40

embe
embe
Reputacja: +  0  -

Majster1
Musisz uważać, myślę że możesz zacząć delikatnie biegać chociaż na początku lepiej zacząć od szybkiego chodzenia żeby rozruszać stawy. Kup sobie też jakieś dobrze amortyzujące buty do biegania np z New Balance te z serii Fresh Foam Zante, świetnie zaprojektowane
O proszę - nawet złamane kości najlepiej się zrastają w njubalansach. Njubalans jako jedyny krawaty wiąże i usuwa ciąże. Zaprojektowano też nowy model njubalansa dla osób leworęcznych.
Majster - skończ z tymi głupkowatymi poradami. Pisz wprost, że robisz reklamę - nie będziesz robił z siebie durnia…

--

Stopka forum

Narzędzia moderatora