Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2014-01-22 23:35:06

greenbird
greenbird
Reputacja: +  0  -

Trening do Triatlonu

Chcę wziąć udział w Triatlonie, lecz pływam średnio i to żabką. Jeżdżę rowerem, ale chyba nie odpowiednim na takie zawody. Bieg jest moją najsilniejszą stroną. Może ktoś z Was startował w takich zawodach, bez wcześniejszego chodzenia na basen i bez roweru z wyższej półki? Ewentualnie może jakieś podpowiedzi co do treningu pływackiego i sprzętu.

#2 2014-01-23 18:46:30

suve
suve
Reputacja: +  2  -

Trening do Triatlonu

Jak na razie dwa razy ukończyłem Half-Ironmana. Rower: stary, zdezelowany góral. Ot, na dwa miesiące przed zawodami zacząłem raz, dwa w tygodniu jeździć sobie po ścieżce rowerowej na wylotówce z miasta. Zacząłem od wymęczonych 20km, pod koniec w miarę swobodnie robiłem treningi po 50-60. Pływanie podobnie - żaba, dwa razy w tygodniu; po prostu starałem się zrobić jak najwięcej w ciągu tych 45min. Ostatecznie dobiłem chyba do 50 długości.

Na zawodach trochę samotnie, bo i pływanie, i rower kończyłem gdzieś w ostatniej dziesiątce, ale co ukończyłem, to moje. Do sprzętu porady żadne raczej nie przychodzą mi do głowy, oprócz tego, by zabrać okulary do pływania, a do roweru przymocować sobie (choćby zwykłą taśmą izolacyjną) jakiś baton albo kilka, bo to długi wysiłek i kalorie lecą. No i wodę mieć, czy w bidonie, czy nawet w camelbacku.

--

#3 2014-09-07 19:09:06

Megifroo
Megifroo

Trening do Triatlonu

triathlon to i mnie kręci i na razie przekonuję swoją głowę, że powinnam dać radę i ruszyć z treningami. Rower jest, bieganie jest tylko muszę dorzucić basen no i tu się pojawia pytanie - skoro rowerem spokojnie pokonuję 40- 45 km z bieganiem 10 km też daję radę z basenem obawiam się, że będzie słabo więc jak najlepiej skomponować tygodniowe treningi? 2 x basen, 2 x rower, 2 x bieganie i jeden dzień regeneracji? nie chciałabym przegiąć, bo już kiedyś zaliczyłam przetrenowanie. Ktoś z tu obecnych pamięta swoje początki w triathlonie?

pozdrawiam,
M.

#4 2014-09-10 09:35:19

suve
suve
Reputacja: +  2  -

Trening do Triatlonu

Dużo zależy od tego, jak bardzo masz zamiar obciążać się na treningach. Jeżeli chcesz pływać / jechać jak najdalej, za każdym razem wydłużając, to w tym momencie 6x w tygodniu zdecydowanie stanie się przesadą. Jeżeli będziesz robić lżejsze treningi, to może dać radę - choć ja bym, mimo wszystko, radził raczej robić 3+1, niż 6+1.

Poza tym, jeśli idzie o pływanie, to powstaje też kwestia tego, czy umiesz już pływać? Jeżeli masz zamiar ćwiczyć tylko i wyłącznie wytrzymałość / szybkość, to nie ma problemu. Jeżeli dopiero zabierasz się za naukę (ew. czujesz, że trzeba podszlifować) techniki - zmęczone mięśnie naprawdę bardzo w tym przeszkadzają i zdecydowanie polecałbym jakoś odseparować dni basenowe od pozostałych - choćby umieszczając basen jako pierwszą rzecz po dniach regeneracyjnych.

--

#5 2014-09-12 17:43:33

Megifroo
Megifroo

Trening do Triatlonu

dzięki suve za odpowiedź!
pływać umiem - żabka i kraul opanowane sądzę dość dobrze i raczej skupiłabym się na wytrzymałości, bo kondycja na rowerze/biegu to co innego niż kondycja na basenie więc nie oszukujmy się słabo jest.

No i po przeanalizowaniu swoich możliwości i czasu jaki potrzebuję mój organizm na regenerację postanowiłam zrobić na początek - 1x basen, 1x rower, 2x bieganie. Przy dniu rowerowym dorzucam ćwiczenia stabilizujące. Spróbuję tak przez 2-3 miesiące i zobaczę jak mój organizm będzie sobie radził z takim obciążeniem treningowym

#6 2015-05-09 10:09:48

lucyfb
lucyfb

Trening do Triatlonu

Lubię pływać.

#7 2016-05-23 23:55:38

witekwsx
witekwsx

Trening do Triatlonu

Witam Wszystkich ostatnio dowiedziałem się o biegu organizowanym w Gdańsku 28 maja jest to tak zwany bieg dla twrdzieli i wojowników. Zapowiada się naprawdę niezapomniana przygoda. Warriors Run w Gdańsku to pierwszy w Polsce bieg, którego uczestnicy będą wykonywali takie zadania, jak kandydaci na członków jednostek specjalnych.Bieg Warriors Run w Gdańsku ma charakter charytatywny. Część pieniędzy zostanie przekazana na rzecz poszkodowanych weteranów misji i rodzin żołnierzy „GROM” poległych podczas misji wojskowych. Ja już się zapisałem mam nadzieje, że ty też dołączysz więcej informacji poniżej w linku
warriors run

Stopka forum

Narzędzia moderatora