Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2011-08-30 22:07:01

MartinTcV
MartinTcV
Reputacja: +  0  -

Kondycja pod sztuki walki

Jak powinno się trenować, by polepszyć swoją kondycję pod sztuki walki, a co za tym idzie polepszenia wyników na krótszych dystansach (600m, 1000m, 1500m) i dłuższych (5-10km)?
Od września będę miał do dyspozycji 3 dni na treningi biegowe po treningu na siłowni. Zależy mi na ułożeniu jakiegoś sensownego planu, dzięki któremu poprawię swoje czasy w biegach na różnych dystansach i polepszę kondycję, która jest potrzebna pod sztuki walki.

Myślałem nad 3 różnymi typami treningów w tygodniu.
1) trening interwałowy, HIIT czy coś w tym stylu,
2) trening siły biegowej,
3) dłuższe wybieganie.

Nie wiem czy to dobre rozwiązanie i nie chciałbym się brać za coś, o czym nie mam zielonego pojęcia, ale chcę prosić Was Drodzy Biegacze o wszelkie rady.
Z góry wielkie dzięki.
Pozdrawiam!

--

#2 2011-08-31 23:08:54

plewskyy
plewskyy

Ja trenowałem sztuki walki, przez 7 lat - teraz jestem po 14 miesiącach przerwy - ale jak trenowałem to kondycje robiłem czymś takim (to są wskazówki, jeżeli dla Ciebie to będzie zbyt "lekkie" to możesz sobie odpowiednio zmodyfikować )

Interwały 1min/1min sprint(max)/trucht x15 (ale zaczynałem od 7 powtórzeń, a nie 15)

Interwały 3min/x - 3min pod górkę (taką dosyć stromą i przy prędkości tak niskiej, by dobiec, ale tak wysokiej, by to jednak był wyczyn), x to zbieganie z górki do pkt startu. To wszystko x7 (zaczynałem od 4 powtórzeń)

Bieg ~45 min z kilkoma przerwami (ja robiłem przerwy co ok 10min) w czasie przerwy 200-300 szybkich skoków na skakance. Czyli tak na prawdę bez przerw

To nie jest profesjonalny plan treningowy, jedynie to co ja sobie tak gdzieś ułożyłem. Przed każdym treningiem rozgrzewka, a po - intensywne rozciąganie (nie rwanie mięśni za wszelką cenę), najlepiej wykorzystujące do tego wiele pozycji - takie nie "mono". Jeśli masz ciężarki na nogi to możesz robić z nimi wymachy nóg w górę, na boki i do tyłu - na początku kilka takich wykorzystujących jedynie siłę mięśni, a potem kilka takich wykorzystujących pęd nogi (tylko z tym musisz uważać, bo pęd jest większy z ciężarkami, niż bez i łatwo o kontuzję).

--
[run-log.com]

#3 2011-09-01 15:58:41

MartinTcV
MartinTcV

Interwały z pewnością będę stosował, bo bieganie interwałów na 400-800m polepszy moje wyniki na tych stosunkowo niskich dystansach, a w szkole biegamy 650m i 1,3km (kółko po parku ma 650m ;D).
Trening siły biegowej, a w tym bieganie pod górę też wpłynie na polepszenie wynikó na tych dystansach w szkole, bo trasa jest krossowa Z górki i pod górkę, więc bieg pod górkę nie będzie problemem.

Tak więc co do krótkich dystansów sprawa jest załatwiona... Nie wiem jaki trening zastosować, by polepszyć wyniki na dłuższych dystansach (5-10km, a nawet półmaraton czy maraton). Może potrzebne przy tym jest długie wybieganie, może trening siły biegowej też jakoś na to wpłynie?

--

#4 2011-09-01 22:23:23

plewskyy
plewskyy

He fajny macie wuef
My u nas w szkole prawie nic nie robiliśmy - wydaje mi się, że to standard.

Jeśli chodzi o skakankę - to niewątpliwie poprawie kondycje, a razem z biegiem potrafi zmęczyć

A jakie sztuki walki?
Bo to też w sumie ma znaczenie.

--
[run-log.com]

#5 2011-09-02 08:01:13

Kyllyan
Kyllyan
Reputacja: +  3  -

IMHO - długie wybiegania. 1 do 2 godzin, na 70 - 80% HRmax. A jak bez pulsometru, to jak najwolniej :-D

--
[run-log.com]

#6 2011-09-02 08:37:58

MartinTcV
MartinTcV

Długie wybieganie to moim zdaniem bardziej pod długie dystansy, typu 10km, półmaraton itp.
Czy długie wybiegania wystarczą, by poprawić wytrzymałość biegową? Czy siła biegowa wpływa na lepsze wyniki na dłuższych dystansach?

--

#7 2011-09-02 10:34:14

plewskyy
plewskyy

Pewnie w jakiś sposób tak. Ale pytanie, czy Ty chcesz biegać pod sztuki walki, czy po prostu poprawić swoje wyniki w bieganiu?

Bo wytrzymałość w sztukach walki ważna, ale bardziej przyda się siła biegowa. Wytrzymałość, po to by nie paść na twarz po minucie sparringu, albo walki z cieniem. Wydaje mi się, że skakanka i 45 min bieganie do tego wystarczą. Stosowanie tylko długich wybiegań i zbyt długich może wg. mnie nawet zaszkodzić - Twój organizm musi być zdolny w ciągu chwili podjąć dosyć duży wysiłek na wysokich obrotach, trwający kilka minut - a nie umiarkowany wysiłek trwający względnie (do walki, sztuk walki) bardzo długo.

--
[run-log.com]

#8 2011-09-02 13:57:42

MartinTcV
MartinTcV

Jeśli będę biegał pod sztuki walki to zarazem poprawię swoje wyniki w bieganiu.
3x w tygodniu chcę biegać, jeden trening siły biegowej w tygodniu wystarczy, bo do tego dojdzie trening nóg na siłowni. Raz w tygodniu interwały i do tego długie wybieganie.

--

#9 2011-09-02 14:58:45

plewskyy
plewskyy

Czyli w sumie wyszło na to co napisałem na początku poniekąd.

--
[run-log.com]

Stopka forum

Narzędzia moderatora