Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2014-05-12 21:45:34

rudabiegaczka
rudabiegaczka
Reputacja: +  0  -

Katar podczas biegu

Witam wszystkich
Moim podstawowym problemem podczas biegów jest nieustanny katar... na 7 km potrafię zużyć dwie paczki chusteczek. Czy ktoś ma podobny problem?

#2 2014-05-12 21:49:57

rodas
rodas
Reputacja: +  2  -

Katar podczas biegu

Ja mam to samo. Nawet od pewnego czasu zabieram ze sobą zrobioną z pieluszki flanelowej chusteczke którą trzymam w rękawie i podcieram nos. Jest miękka, po biegu do prania. Na zawody zakładam frotke na nadgarstek. Zimą było najgorzej. Teraz jest trochę lepiej ale i tak cieknie mi z nosa podczas biegu:-) Uciążliwe to jak diabli:-)

--
[run-log.com]

#3 2014-05-12 21:56:37

rudabiegaczka
rudabiegaczka

Katar podczas biegu

rodas
Ja mam to samo. Nawet od pewnego czasu zabieram ze sobą zrobioną z pieluszki flanelowej chusteczke którą trzymam w rękawie i podcieram nos. Jest miękka, po biegu do prania. Na zawody zakładam frotke na nadgarstek. Zimą było najgorzej. Teraz jest trochę lepiej ale i tak cieknie mi z nosa podczas biegu:-) Uciążliwe to jak diabli:-)

Właśnie się z innych źródeł dowiedziałam, że to może być początek alergii - podczas biegu więcej się tego wdycha, to i organizm reaguje. Jutro polecę po jakiś lek antyalergiczny

#4 2014-05-14 20:01:56

Megifroo
Megifroo

Katar podczas biegu

To chyba jakiś ogólny problem, bo wiele osób które znam i biegają też go mają. Może to taki urok biegania? szybciej oddychasz i więcej wciągasz nosem to sobie organizm musi jakoś poradzić z oczyszczaniem drug oddechowych albo sposób na schłodzenie czy coś jakoś się nie zastanawiałam nad tym dlaczego tak jest od kiedy biegam chusteczki mam przy sobie bo inaczej nie idzie

#5 2014-05-16 09:51:23

Bronka75
Bronka75

Katar podczas biegu

Też to mam, tu artykuł na ten temat... http://portal.abczdrowie.pl/katar-wywolany-wysilkiem-fizycznym [portal.abczdrowie.pl]
Konsultowałam ze znajomym lekarzem, problem jest trudny do wyleczenia, radził biegać z zapasem chusteczek.

Edytowany Bronka75 (2014-05-16 09:51:51)

#6 2014-05-16 09:58:36

Bronka75
Bronka75

Katar podczas biegu

Jeśli macie jakieś sprawdzone sposoby na ten katar, to podzielcie się proszę. Wycieranie nosa co 1-2km jest strasznie niewygodne, nie mówiąc o tym, że trzeba mieć jakąś torebkę (ja biegam z saszetką na biodro) lub duże kieszenie... A może macie jakieś inne sprawdzone patenty na bieganie z ekwipunkiem w postaci chusteczek do nosa?

#7 2014-05-30 12:10:52

Martins
Martins

Katar podczas biegu

Bronka75
Jeśli macie jakieś sprawdzone sposoby na ten katar, to podzielcie się proszę. Wycieranie nosa co 1-2km jest strasznie niewygodne, nie mówiąc o tym, że trzeba mieć jakąś torebkę (ja biegam z saszetką na biodro) lub duże kieszenie... A może macie jakieś inne sprawdzone patenty na bieganie z ekwipunkiem w postaci chusteczek do nosa?

A po co Ci chusteczki podczas biegania? Katar pojawia się zawsze przy gwałtownych zmianach, stoisz na starce i za chwilę biegniesz i już katar.
Ludzie podczas półmaratonów, maratonów i innych biegów, sikają po budynkach, krzakach, płotach, plują i smarkają gdzie popadnie a nawet gorsze rzeczy robią. Jak biegniesz zatkaj sobie jedną dziurkę nosa i dmuchaj w drugą i po sprawie. Rób to tak by kogoś nie osmarkać i tyle. Jedna chusteczka Ci wystarczy by ewentualnie kibiców nie opluć

Jeśli nie jesteś alergikiem na jakieś tam pyłki i inne to wyjcie jest. Zacznij morsować. Zimne kąpiele od października do marca w jakimś akwenie (rzeka, jezioro, morze). Ja od 3 lat nie wiem co to jest katar, kaszel i inne bzdury.

Pozdrawiam

--
[run-log.com]

#8 2014-11-02 10:52:33

_marta_
_marta_

Katar podczas biegu

Mam ten sam problem

#9 2014-11-06 22:24:00

pose
pose

Katar podczas biegu

a może przyczyną jest krzywa przegroda nosowa ?

#10 2014-12-13 22:25:31

Martins
Martins

Katar podczas biegu

rudabiegaczka
Witam wszystkich
Moim podstawowym problemem podczas biegów jest nieustanny katar… na 7 km potrafię zużyć dwie paczki chusteczek. Czy ktoś ma podobny problem?
Chciałbym Cię zobaczyć na zawodach jak zużywasz te chusteczki na trasie biegu

Odpowiedź masz wyżej.

--
[run-log.com]

Edytowany Martins (2014-12-13 22:27:43)

Stopka forum

Narzędzia moderatora