Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2013-07-17 14:52:47

bandarz
bandarz
Reputacja: +  0  -

1 kg hantle

Witam,

Biegam od niedawna, zastanawiam się czy dobrym pomysłem jest zakupienie 1kg hantli i bieganie z nimi ?
Liczę na waszą opinie w tej sprawie.

Pozdrawiam
bandarz

#2 2013-07-17 22:11:06

suve
suve
Reputacja: +  2  -

1 kg hantle

Bieganie z dodatkowym ciężarem zdecydowanie nie jest dobrym pomysłem, a na pewno na dłuższych odcinkach. Dokładasz tylko roboty dla stawów. Owszem, czasem robi się treningi z obciążeniem, np. ciągnąc za sobą oponę na sznurku, ale jest to trening typowo pod siłę biegową i robi się tego krótkie odcinki, a nie całe dystanse. (Choć z drugiej strony, nie za się zaprzeczyć, 2x1kg to nie jest jakiś astronomiczny ciężar.)

Jeśli natomiast chodzi ci tylko i wyłącznie o wzmocnienie rąk, to najlepiej po prostu odwiedź siłownię, lub weź rzeczone hantelki i stojąc w miejscu wykonuj ruchy takie, jak te podczas biegania - na czas, stopniowo wydłużając.

--

#3 2013-07-18 11:23:45

bandarz
bandarz
Reputacja: +  0  -

1 kg hantle

Dziękuje za odpowiedz, własnie zastanawiałem się czy nie obciążam tym za bardzo stawów i tak nie dość, że biegam na twardym podłożu to jeszcze to.
Dodatkowo zastanawiałem się czy to nie powoduje gorszej koordynacji rąk bo w pewnym czasie jednak te 1kg zaczynam odczuwać (porównawczo do biegania bez).

#4 2013-07-28 16:50:03

Kyllyan
Kyllyan
Reputacja: +  3  -

1 kg hantle

Zdarza mi się czasem biegać z 2kg ciężarkami przypiętymi do kostek.

--
[run-log.com]

Stopka forum

Narzędzia moderatora