Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2011-07-19 19:22:46

kamakawiwo
kamakawiwo
Reputacja: +  0  -

pierwsze kontuzje

Hej,
biegam od niedawna - jakies 2 miesiace, aktualnie dosc intensywnie, bo mam plan wystartowac w poznanskim maratonie. Kilka tygodni temu po niedzielnym "wybieganiu" dopadl mnie bol kolana, przez ktory mialem przerwe ponad tygodniowa, wrocilem do treningow, ale niestety po kolejnym niedzielnym dlugim biegu sytuacja sie powtorzyla - bol w kolanie, a wlasciwie pod kolanem, troche jakbym w cos uderzyl i po prostu bolala mnie kość, ktora pod kolanem sie konczy. I pytanie: co zrobic? Wcieram rozne maści, nie chce znowu robic przerwy w treningach, ale nie wiem czy zdrowe jest bieganie mimo bolu. Co to moze byc? Jakies rady? Wlasne doswiadczenia? Z gory dzieki

Edytowany kamakawiwo (2011-07-19 19:55:25)

#2 2011-07-20 18:05:54

drowning_man
drowning_man

pierwsze kontuzje

kamakawiwo
Hej,
biegam od niedawna - jakies 2 miesiace, aktualnie dosc intensywnie, bo mam plan wystartowac w poznanskim maratonie. Kilka tygodni temu po niedzielnym "wybieganiu" dopadl mnie bol kolana, przez ktory mialem przerwe ponad tygodniowa, wrocilem do treningow, ale niestety po kolejnym niedzielnym dlugim biegu sytuacja sie powtorzyla - bol w kolanie, a wlasciwie pod kolanem, troche jakbym w cos uderzyl i po prostu bolala mnie kość, ktora pod kolanem sie konczy. I pytanie: co zrobic? Wcieram rozne maści, nie chce znowu robic przerwy w treningach, ale nie wiem czy zdrowe jest bieganie mimo bolu. Co to moze byc? Jakies rady? Wlasne doswiadczenia? Z gory dzieki

Witam,

jeśli chodzi o ból kolan ja miałem podobny problem,ale przez grę w siatkówkę.
Jak się go pozbyłem? Regularnie przed każdym treningiem biegowym,czy siatkarskim rozmasowuje kolana, potem rozciągam się, stawy skokowe, potem znowu wracam do kolan i potem robię dwie serie przysiadów (po 10-15). Chwila rozluźnienia i ruszam do biegania/gry Zamykasz się w 15 minutach,ale potem nie ma problemów. No i zrób sobie mały rozbieg przed właściwym treningiem.
Odpuść sobie trenowanie,bo to jest ewidentnie wina nadmiernych treningów.
Zacznij biegać rzadziej,żeby czuć ten głód biegania no i zmniejsz sobie dystans. Pomyśl też o tempie w jakim biegniesz.
A i weź też pod uwagę swoja wagę,bo to może być główna przyczyna problemu. No i koniecznie buty - dobre buty i nie ma sensu oszczędzać o czym pewnie przekonało się wielu biegaczy amatorów.

#3 2011-07-21 14:16:33

Nataniel
Nataniel

pierwsze kontuzje

Też mnie w tym samym miejscu bolało ale wcierałem wtedy maść końską i jakoś pomogło

#4 2011-07-22 19:50:27

Voytek
Voytek

pierwsze kontuzje

To chyba temat do innego działu: Zdrowie: Kontuzje, urazy!!

--
[run-log.com]

#5 2011-08-06 20:59:41

Luka_Wars
Luka_Wars

pierwsze kontuzje

Voytek
To chyba temat do innego działu: Zdrowie: Kontuzje, urazy!!

Przydałaby się moderacja, bo niebawem wielki syf się na forum zrobi.

Stopka forum

Narzędzia moderatora